Medvedica rodí raz za dva až tri roky najčastejšie dve alebo tri medvieďatá, zriedkavo štyri. No a veľmi výnimočne aj päť mláďat, ako spomínali tatranskí lesníci. Medvieďatá prichádzajú na svet v zimnom brlohu, približne od decembra do februára. Majú pri narodení len pol kila, sú holé a slepé. Až po dvoch týždňoch sa im otvárajú ušné otvory a po mesiaci oči. Kým pôjdu von, musia zmocnieť z materinského mlieka.

Brloh
Brloh
Zdroj: NP Malá Fatra

„Ešte aj v období, keď ostatné medvede už opustili svoje brlohy, medvedica ho len zriedka opúšťa. Predtým medvieďatá starostlivo poprikrýva suchou výstelkou, ktorú si na jeseň pripravila. Pohybuje sa v blízkosti brloha, aby mala svoje medvieďatá vždy pod dohľadom,“ uviedol Jozef Hybler zo Štátnych lesov TANAP-u. Medvieďatá prvýkrát opúšťajú brloh vo veku asi troch mesiacov, zväčša teda koncom apríla až v máji. Vtedy sú schopné pohybu a dostatočne osrstené. Keďže ešte môžu prísť chladné dni, medvedica podľa J. Hyblera zvykne na slnkom prehriatych suchých miestach pripraviť akýsi prechodný brloh vystlaný nalámanými konármi so suchou trávou, ktorý im slúži na príležitostné prečkanie nepriaznivého počasia.

Medvieďatá
Medvieďatá
Zdroj: TASR/AP - Laurent Gillieron

Medvieďatá sú spočiatku málo pohyblivé, túlia sa k materi a prijímajú iba materinské mlieko. Aj po opustení brloha stále cicajú materinské mlieko, ale postupne si jedálniček spestrujú prevažne rastlinnou potravou. S matkou spravidla zostávajú do tretieho roku života. Nasledujúce video zachytáva medvedicu na výlete so svojimi troma ratoleťami. Strarostlivá mama ich potrebovala dostať cez cestu. Zastavili premávku. Vodiči museli trpezlivo čakať. Zábery sú síce z USA, ale aj na Slovensku platí: Keď náhodou zazriete medvieďatá, nepleťte sa ich mame do výchovy a držte si od nich odstup.     

Poľovníci, lesníci a strážcovia prírody s nevôľou reagujú na to, že turisti na sociálnych sieťach zverejňujú fotografie mláďat medveďa hnedého bez vodiacej medvedice. Nehovoriac o medvieďatách v brlohu. Turisti takýmto fotením medvieďatá nielenže rušia a plašia, ale aj im hrozí napadnutie zo strany medvedice, ktorá nebýva ďaleko.