Zubáč volžský patrí do čeľade ostriežovité. Má pretiahnuté vretenovité telo, menšiu hlava s výraznými očami a čeľuste vybavené drobnými ostrými zubmi. Brušné plutvy sú posunuté na úroveň prsných. Dve chrbtové plutvy sú zreteľne oddelené, v prvej sa nachádzajú iba tvrdé a v druhej iba mäkké lúče. Je tmavosivý až zelenkavý, na bokoch má 5-8 výrazných priečnych tmavých pruhov a na chrbtových a chvostovej plutve tmavé škvrny. Od väčšieho príbuzného, zubáča veľkoústeho, sa odlišuje práve výraznými tmavými pruhmi a tým, že mu chýbajú štyri výrazné zuby, dva na hornej a dva na dolnej čeľusti.

Foto
Foto
Zdroj: Archív PaR

BIOLÓGIA

Zubáč volžský dorastá v priemere 35 centimetrov a hmotnosti 0,5 kilogramu. Najväčšie ulovené jedince však mali 55 centimetrov a hmotnosť dva kilogramy. Dožíva sa desať rokov. Zdržuje sa v húfoch pri dne v pomalšie tečúcej vode, často vytvára húfy so zubáčom veľkoústym.

Autor: RICHARD ŠTENCL

Viac sa dočítate v č. 9/2019 mesačníka POĽOVNÍCTVO A RYBÁRSTVO