Ak ste si zabudli pripraviť mäsové nástrahy alebo ak vám až pri vode napadlo použiť ako nástrahu mäsové výrobky, ešte je tu posledné východisko: použiť šunkové či iné mäsové obloženie chlebíkov, čo ste si zabalili na posilnenie. Možno ani netušíte, aké skvelé nástrahy sa z neho dajú pripraviť!

Chutná desiata
Chutná desiata
Zdroj: archív

Pečeňový syr a mäkké salámy

Pri týchto nástrahách ide o lákavé sústa, ktoré môžeme ponúkať na dne i v stĺpci vody, s plavákom i bez neho. Na dne oslovujeme salámovými nástrahami najmä mreny, jalce hlavaté, kapry, pleskáče a ako výpomocná nástraha sa uplatnia dokonca aj pri love úhora. Ak nástrahu ponúkame vo vyšších vrstvách vody, môžeme rátať so všetkými malými a stredne veľkými bielymi rybami, ostriežmi, ale aj pstruhmi. Keďže mäkké druhy salámy nie sú veľmi pevné, musíme podľa možností vykrojiť kocky z koliesok širokých asi ako prst, a nie z niekoľkých tenších plátkov salámy, ktoré by sa pri nahadzovaní alebo v prúde vody neudržali na háčiku. Podľa druhu rýb, ktoré lovíme, variujeme veľkosť nástrahy od kociek veľkých ako necht na palci ruky až po oveľa menšie. Vo vyšších vrstvách vody ponúkame menšie kúsky na háčikoch veľkosti číslo 8 až 11. Ak ryba nemá háčik vidieť, čo je najmä v zimnej, zväčša čírej vode žiaduce, musíme si dať tú námahu, aby sme ho ukryli v nástrahe s pomocou rybárskej alebo háčkovacej ihly. Pri love na dne použijeme zväčša trojháčik veľkosti 12 až 16, ktorý v každom prípade zapichneme do nástrahy takisto pomocou ihly až po oblúčik.

pečeňový syr
pečeňový syr
Zdroj: archiv

Pri všetkých nástrahách z mäkkých druhov salámy musíme dbať na to, aby boli čerstvé. V chladničke ich môžeme uskladňovať približne týždeň, pri použití však musia mať svoju pôvodnú farbu. Ak medzičasom zožltli, zhnedli alebo zbeleli, mali by sme si zaobstarať novú nástrahu. Vo vode sa nástraha rýchlo „spotrebúva“, aj keď ju ryba nezoberie, lebo sa vylúhuje. Nástraha je vylúhovaná vtedy, keď nadobudne špinavobielu farbu, zostane sklovitá a pórovitá. Pri love s plavákom má rybár nástrahu častejšie na očiach ako pri love na dne, takže aj rýchlejšie zbadá, či je vylúhovaná, alebo nie. Nástrahu na dne preto musíme preveriť najmenej každú polhodinu. V uzavretej nádobe nástraha rýchlo zatuchne a stane sa viac-menej nepoužiteľnou. Najmä v teplom ročnom období ju preto musíme stále držať v tieni a chlade. Ak na jednoháčik nastražíme malý kúsok salámy, zasekávame pri najmenšom náznaku záberu. Pri nastražení na dne s použitím trojháčika niekoľko okamihov počkáme, kým na mierne napnutej šnúre nespozorujeme hltavé pohyby ryby.