Ophiodon elongatus, ktorý žije pri západnom pobreží Severnej Ameriky, je obľúbeným druhom rybárov i konzumentov rybieho mäsa. Žije pri morskom dne, dorastá do dĺžky až 1,5 metra a je zúrivým lovcom, ktorý sa snaží zožrať čokoľvek, čo sa pohne, a čo sa mu zmestí do úst. S výnimkou niektorých druhov tuleňov a človeka nemá predátorov.

Vedci sa zatiaľ len dohadujú, čo je príčinou zvláštneho sfarbenia. Výskum prebieha len od roku 2016.

Odborníci zatiaľ vedia iba to, že modré sfarbenie je dôsledkom pôsobenia pigmentu zvaného biliverdín, ktorý sa nachádza v žlči. Avšak mechanizmus zafarbovania mäsa, ako aj dôvod, pre ktorý k nemu dochádza len u jednej z piatich rýb, ostáva zatiaľ záhadou. Na základe analýzy dát sa podarilo zistiť, že modré mäso sa častejšie vyskytuje u samíc menšieho vzrastu, ktoré žijú v plytkých vodách. Na otázku, prečo dochádza k nezvyčajnému zafarbeniu, ale vedci zatiaľ nevedia odpovedať.

Môže byť príčinou fakt, že modré sfarbenie v plytkej vode lepšie chráni pred UV lúčmi? Alebo je to stravou? To sa dodnes nevie. Výskum naznačuje, že k zafarbeniu dochádza v dôsledku nedostatku potravy, a odborníci chcú zistiť, či sa modré mäso môže opäť zmeniť na biele.

Určite vás zaujímave, či je modré mäso možné konzumovať, a či to ľudia robia. Odpoveď znie: áno. Možno o tom ani nevedia. Počas procesu varenia sa totiž neónovo modrá farba zmení na bielu. Takéto mäso je rovnako chutné a zdravotne nezávadné ako „bežné“ mäso druhu Ophiodon elongatus.

Zdroj: Magazín