Indigirka je pomerne jednoduché jedlo, pozostáva z na kocky nakrájaného mäsa z ryby zvanej síh. Mäso sa zmieša s nakrájanou cibuľou a zmes sa ochutí olejom, soľou a korením. Na prvé počutie to neznie až tak zle, viac sa však dozviete v článku od kolegov z redakcie Magazínu.
Problém s indigirkou spočíva v tom, že rybie mäso je nielen surové, ale navyše zmrznuté na kosť. Niet divu, keďže v Jakutsku v zime klesajú teploty pod -60 stupňov Celzia. A tak indigirku nerozmrazujú, ale servírujú ju v zmrznutom stave ako predjedlo s plátkami citróna a pohárikom vodky.
Na portáli Taste Atlas, ktorý zhromažďuje hodnotenia jedál od cestovateľov i miestnych z celého sveta, má indigirka skóre len 1,4 a je suverénne najhorším pokrmom. Prekonala dokonca aj severské jedlá ako hákarl a surströmming, z ktorých slabšie povahy napína na zvracanie. Nie je celkom jasné, prečo indigirka dosiahla takéto nízke skóre, hodnotenie každopádne rozhnevalo mnohých Jakutov. Vnímajú ho ako urážku miestnej špeciality, na ktorej si pochutnávajú celé generácie ľudí.
Ruský vlogger Iľja Varlamov sa na YouTube pokúsil indigirku obhájiť tvrdením, že ide o výborný pokrm, ktorý skvele ladí s vodkou, a viacerí komentujúci uviedli, že ide o jedno z najchutnejších jedál, aké kedy okúsili. Odkedy Taste Atlas zverejnil svoj rebríček, hodnotenie indigirky stúplo na 2,1 bodu.
Predpokladá sa, že indigirku vymyslel šéfkuchár Innokentij Tarbachov v polovici 20. storočia a pomenoval šalát podľa jakutskej rieky Indigirka. Vzhľadom na fakt, že šalát obsahuje korenie a podáva sa s citrónmi, musí ísť o moderné jedlo, keďže v dávnejšej minulosti sa tieto pochutiny v Jakutsku nevyskytovali.
Myslíte si, že by ste si na inidigirke pochutnali? Dajte nám vedieť v komentároch.