Správnou kuchynskou prípravou, najmä varením, získavajú rozličné nenápadné a suché zrniny či oriešky vlastnosti, ktoré ich priam predurčujú na zvádzanie kaprov. Zrná, semiačka a orechy obsahujú veľa cukru, aminokyselín, éterických olejov a tukov. Ak sú správne uvarené, vie ich kapor stráviť oveľa ľahšie než boiliesové proteínové bomby. A povedzme si otvorene, žiadny kapor sa nestravuje diétne. Žerie všetko, čo sa mu vidí konzumovateľné, a hľadá čo najdostupnejšie sústa. Práve preto tak skvele funguje prikrmovanie. Partiklovým kobercom na dne môžeme rybám poskytnúť čosi ako bohato prestretý stôl, ktorým ich môžeme nadlho zamestnať adoslova vybičovať ich žravosť. V zápale žravosti strácajú kapry ostražitosť, at ak čo nevidieť máte jedného z nich v podberáku. Výhodná na takom krmive je aj cenová dostupnosť.

Tajná zbraň

Ak sa partiklami všeobecne vnadí, a boiliesmi loví, nie je ťažké uhádnuť, s ktorou potravou majú kapry horšie skúsenosti. A čo by sme teda mali nastražiť na vlasový príves? Partiklové nástrahy! Samozrejme, žiadne „balíky“. Ak je na dne rozprestretý koberec tigrích orechov, na háčiku bude najprirodzenejšie pôsobiť jeden-dva kúsky. Ako poslednú záchranu pred úlovkami kapitálnych pleskáčov, ktoré si na tigrích orechoch takisto rady pochutnajú, môžeme navliecť na vlasový príves retiazku z týchto chutných jadier. Tu poznamenajme, že jedinou skutočnou nevýhodou partiklových nástrah je ich takmer nulová selektívnosť. Na druhej strane, tam, kde sa objaví húf pleskáčov, nedajú sa ani kapry dlho prosiť k stolu. A tam, kde zostávajú pleskáče neodbytné, treba skončiť s nápadnou kukuricou a do boja nasadiť tigrie orechy alebo konope.

Vždy čerstvé!

To je dôležitá zásada pri používaní partiklových návnad. Preležané krmivo radšej vôbec nepoužívajme. Kto sa drží presvedčenia, že „veď sú to len ryby“, bude najskôr veľmi sklamaný. Len čerstvé orechy majú sladkú, orieškovú chuť. Ani preležaná kukurica už nemá chuť a búrske orieš ky môžu byť skutočne stuchnuté. Partiklová potrava pre ryby sa stáva špičkovou nástrahou až varením. Vo vriacej vode zrná nielen zmäknú, ale sa v nich uvoľňujú rozpustné cukry a atraktívne éterické oleje. Ťažko stráviteľné proteíny sa enzýmami štiepia na aminokyseliny, čím sa stávajú čiastočne predtrávenými. Ako teda postupovať pri varení jednotlivých partiklových nástrah?