Čo budeme potrebovať na 5 porcií?
750 – 800 g mäsa z diviny (stehno alebo podľa chuti a ponuky)
5 – 6 lyžíc olivového oleja
morskú/himalájsku soľ
mleté čierne korenie
bobkový list
1 cibuľu
cca 1 l vody
2 – 3 lyžičky celej rasce
2 lyžice šípkového džemu (40 g)
150 ml červeného vína
zemiakový škrob (voliteľné)
4 ks batatov (1 kg)
2 ks feniklu (150 g)
250 g zelenej/bielej špargle

 Ako budeme postupovať?
1. Mäso je najlepšie pripraviť cez noc a nechať ho odležať v páci, ktorý pripravíme z 3 lyžíc olivového oleja, soli, čierneho korenia a bobkového listu.

2. Na ďalší deň na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme mäso a opekáme ho, aby sa zatiahlo. Podlejeme vodou do polovice mäsa, aby sa dusilo, nie varilo.

3. Mäso sledujeme a podľa potreby dolievame vodu alebo vývar. Ešte ho dochutíme soľou, korením, bobkovým listom a troškou rasce.

4. Dusíme ho asi 1 – 1,5 hodiny, závisí od typu mäsa. Asi po hodine pridáme červené víno, šípkový džem a dusíme domäkka. Keď je mäso mäkké, vyberieme ho.

5. Omáčku precedíme cez sitko, ak je potrebné, ešte dochutíme soľou, korením a rascou a podľa hustoty ju buď ešte zredukujeme, alebo zahustíme troškou zemiakového škrobu.

6. Bataty a fenikel očistíme a nakrájame na kolieska.

7. Bataty spolu s feniklom premiešame s olivovým olejom, soľou a čiernym korením, poukladáme na plech a dáme zapiecť do rúry na 180 °C asi na 20 minút.

8. Očistenú špargľu umyjeme a dáme zapariť na 6 minút do vriacej osolenej vody. Podávame ju chrumkavú.

Zdroj: https://fitshaker.sk