Blog masohere ponúka skvelé rady ako na to:

Ingrediencie: mäso , jablčný ocot, mix korenia podľa chuti (50-60 gramov na 1 kilo mäsa), veľká dávka trpezlivosti

Vybavenie: poriadne ostrý nôž - nie je nič horšie a nebezpečnejšie než tupý nôž (vyskúšané za vás), čistá krájacia plocha, nádoba na marinovanie (uzatvárateľná), sušička (My sme začínali so sušičkami na ovocie, ktoré boli oválne a nijak zvlášť výkonné. Pre začiatok to ale bohato stačí. Prípadne sa dá použiť aj klasická rúra, ktorá má funkciu prúdenia teplého vzduchu.)

Ako sušiť mäso
Ako sušiť mäso
Zdroj: masohere.sk

POSTUP
Očisti a opracuj mäso. Všetky šľachy a spojivá (proste to biele) musí preč. Odrezky v žiadnom prípade nevyhadzuj. je z nich super vývar alebo potrava pre psy a mačky. Pamätaj, že mäso stratí pri sušení až 75% svojej hmotnosti. Tak si sám spočítaj, koľko sušeného mäsa chceš nakoniec mať. Mäso rozkrájaj na požadovanú veľkosť. My robíme malé kúsky, ktoré potom po usušení môžeš hneď zjesť. V tomto prípade doporučujeme robiť kúsky tenšie. Sušenie je potom rýchlejšie. Pokiaľ máš priestrannú sušičku alebo možnosť mäso zavesiť, tak kľudne krájaj dlhšie pruhy a mäso si potom budeš po usušení sekať na kúsky podľa tvojej chuti. 

Príprava korenia. Jednu radu by sme mali. Použi soľ. Sušené mäso potom už nedosolíš a málo slané mäso jednoducho nechutí dobre. Pre náš Originál používame napríklad zmes soli, čierneho korenia, koriandru a pár ďalších ingrediencií. Akú zmes si urobíš ty je čisto len na tebe. Na 1 kilo mäsa by malo stačiť 50-60 gramov korenia. Marinovanie. Zmiešaj mäso s korením a daj ho do dózy, kde ho poriadne poleješ octom. Zavri dózu a nechaj mäso aspoň 12 hodín marinovať. Pre lepšie premiešanie s octom, môžeš dózu obrátiť hore nohami, aby bolo mäso rovnomerne naložené. Ocot mäso konzervuje a povoľuje mäsové vlákna, aby nebolo po usušení tak tvrdé.

Pokračovanie je na 2. strane.