Pomaly pečená divina:
700 g jelenieho stehna
2 veľké cibule nakrájané na plátky
čierne korenie
soľ
domáci džem s drobného ovocia (lesné ovocie, ríbezle, josta,…)
0,5 dcl portského vína alebo 1 dcl červeného vína
2 dcl vývaru
1 ČL tapiokovej múky na zahustenie omáčky
Mäso nakrájame na plátky (hrubé 1-1,5 cm), osolíme a okoreníme. Opečieme na olivovom oleji z oboch strán a uložíme do pekáča. Do panvice dolejeme trochu oleja, pridáme na plátky nakrájanú cibuľu, necháme zmäknúť. Prilejeme víno, necháme pár minút zredukovať. Pridáme domáci džem, nakoniec prilejeme trochu vývaru, omáčku necháme zovrieť a zalejeme ňou mäso v pekáči. Pečieme pri 130 st.C cca 2,5 hodiny, ku koncu môžete pekáč zakryť. Hotové mäso vyberieme, šťavu s cibuľou zlejeme a rozmixujeme ponorným mixérom. Ak omáčka nie je dostatočne hustá, môžeme zahustiť trochou tapiokovej múky.

Mrkvové halušky:
1 stredná mrkva (100 g)
100 g celozrnnej hladkej múky
150 g polohrubej múky
2 vajcia
voda
soľ
1 ČL prepusteného masla
Mrkvu ošúpeme, nakrájame a uvaríme v 200 ml vody domäkka. Po uvarení nám ostane asi 100 ml vody, v ktorých rozmixujeme mrkvu. Pridáme k nej múku, soľ, vajíčka a podľa konzistencie prilejeme ešte cca 50 ml vody, vznikne lepivé cesto. Halušky pretlačíme cez haluškovač do vriacej osolenej vody a varíme 10 minút. Do hotových halušiek zamiešame ghee alebo obyčajné maslo.

Zdroj: https://www.zosrdcadohrnca.sk