Budeme potrebovať:
250 g jelenieho mäsa (najlepšie sviečkovica), nakrájaného na malé kúsky
300 g ryže špeciálne pre rizoto (napr. Arborio)
1 stredná cibuľa, nadrobno nakrájaná
3 strúčiky cesnaku, pretlačené
200g čerstvých húb nakrájaných
150 ml suchého bieleho vína
800 ml hovädzieho alebo zeleninového vývaru
2 PL masla
2 PL olivového oleja
100 g nastrúhaného parmezánu
soľ, čerstvo mleté čierne korenie
2 PL čerstvo nasekanej petržlenovej vňate
Postup:
V hrnci alebo hlbšej panvici rozpustíme 1 PL masla spolu s olivovým olejom. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak a orestujeme, kým nezozlátne.
Do zmesi pridáme kúsky jeleňa a opečieme ich z každej strany, kým nezískajú zlatistý odtieň. Následne ochutíme solou a čiernym korením.
Do panvice pridáme nakrájané huby a restujeme, kým nezačnú púšťať vodu.
Keď sú huby mäkké a voda sa vyparila, pridáme ryžu a orestujeme ju, kým nezačne byť sklovitá.
Zalejeme bielym vínom a miešame, kým sa takmer celé víno nevstrebe.
Postupne pridávame vývar po častiach (približne po 200 ml) a neustále miešame, kým sa ryža nestane mäkkou a krémovou.
Akonáhle je rizoto pripravené, pridáme zvyšné maslo a nastrúhaný parmezán. Dôkladne premiešame a necháme ešte chvíľu na miernom ohni. Na záver posypeme čerstvým petržlenom.