Výživová sila

Tekvica sa môže pochváliť pozoruhodným profilom živín, ktoré môžu výrazne zlepšiť vaše zdravie. Len jedna šálka varenej tekvice (približne 245 gramov) poskytuje celý rad základných živín:

Zelenina a ovocie v oranžovej či žltej farbe znižujú tvorbu zápalov, ale aj alergií. Najmä tie oranžové obsahujú karotén, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A. Počas oranžového a žltého dňa môžete jesť mrkvu, tekvicu, kukuricu ale aj paradajky a papriky v oranžovej a žltej farbe. Z ovocia si doprajte marhule, žltý melón, pomaranč, citrón, mandarínka, pomelo, ale aj grapefruit, žlté slivky, dulu, banány, ananás, papáju, nektarinky, mango a mnoho iných. Aj v tento deň však platí, že ovocie môžete
Zdroj: Shutterstock

Vitamín A: Neuveriteľných 245 % odporúčanej dennej dávky.

Vitamín C: 19 % odporúčanej dennej dávky.

Meď, mangán, vitamín B2 a vitamín E: Všetky prispievajú približne 10-11 % denného odporúčaného príjmu.

Železo: 8 % odporúčaného denného príjmu.

Tekvica obsahuje aj menšie množstvo dôležitých minerálov, ako je horčík, fosfor, zinok, foláty a rôzne vitamíny skupiny B. Pozoruhodné je, že táto potravina plná živín má aj nízky obsah kalórií, a to vďaka vysokému obsahu vody, ktorá tvorí 94 % jej zloženia.

Posilnenie imunitného systému

Ak chcete svojmu imunitnému systému podať pomocnú ruku, tekvica vám pomôže. Je bohatým zdrojom betakaroténu, ktorý sa v tele mení na vitamín A. Mnohé štúdie preukázali, že vitamín A je nevyhnutný pre silný imunitný systém, ktorý pomáha telu brániť sa infekciám.

To však nie je všetko - tekvica má aj vysoký obsah vitamínu C, ktorý je známy svojimi imunitnými vlastnosťami. Podporuje tvorbu bielych krviniek, zvyšuje účinnosť imunitných buniek a dokonca urýchľuje hojenie rán. Okrem týchto dvoch základných vitamínov tekvica poskytuje aj výdatnú dávku vitamínu E, železa a kyseliny listovej, ktoré podporujú imunitný systém.

Pokračovanie článku na ďalšej strane...