INGREDIENCIE
1 kg srnčie stehno
100 g údená slanina
2 PL rastlinný olej
1 ks väčšia cibuľa
1 ks väčšia mrkva
 2 ks petržlen
1 ks menší zeler
2 PL paradajkový pretlak
2 dl červené víno
3/4 litra hovädzí vývar
2 ks bokový list
5 ks nové korenie
5 ks borievka
2 PLhladká múka

soľ, mleté čierne korenie, sušený tymian

POSTUP
1
Mäso dobre osušíme a odblaníme. Slaninku nakrájame na hrubšie rezančeky asi 1,5 cm dlhé a prešpikujme ňou mäsko z každej strany. Mäsko tiež posolíme.
 
2
Koreňovú zeleninu nakrájame na drobné kocky. Cibuľku očistíme a nasekáme na drobno.
 
3
Rúru rozohrejeme na 180 °C.
 
4
Pekáč (s pokrievkou), v ktorom budeme piecť mäsko, dáme spolu s olejom zahrievať nad plameň. Mäsko sprudka opečieme (aby sa zatiahlo) z každej strany a odložíme ho bokom odpočívať.  
 
5
Do výpeku z mäska dáme restovať koreňovú zeleninu, a keď sa opraží do zlatova pridáme aj cibuľku. K zelenine pridáme koreniny: bobkový list, borievku, nové korenie a tymian. Pridáme pretlak, víno a nakoniec prilejeme asi 3 dcl vývaru. Do bublajúcej, voňavej zmesi vrátime mäsko (spolu so šťavou, ktorú pustilo keď odpočívalo). Pekáč zakryjeme, vložíme do rúry a pečieme, kým nebude mäsko mäkké (asi 90 minút).
 
6
Po upečení mäsko vytiahneme z pekáča a zeleninu a výpek vrátime nad plameň. Zmes zaprášime múkou, premiešame a zalejeme zvyškom vývaru. Varíme asi 15 minút, precedíme cez sitko, ochutnáme a prípadne dochutíme.
 
7
Mäsko nakrájame na tenké plátky a podávame preliate varenou omáčkou, domácou knedľou a troškou osviežujúcej brusnicovej marmelády.

Zdroj: https://recepty.aktuality.sk