Potrebujeme: 750 g lopatky z diviaka bez kosti, soľ, olej, zmes korenia na divinu, jedna cibuľa, päť zrniek celého čierneho korenia, 200 ml červeného vína, dve lyžice ríbezľového džemu, 100 g čerstvých alebo mrazených ríbezlí, 150 ml smotany na šľahanie, jedna lyžica hladkej múky, citrón

Lopatka z diviaka s ríbezľovou omáčkou. Toto stojí za vyskúšanie

 

Odblanenú lopatku z diviaka umyjeme, osušíme a posolíme. Mäso uložíme do pekáča, potrieme olejom a okoreníme zmesou korenia na divinu. Cibuľu očistíme, pokrájame na štvrtky, obložíme ňou mäso, okoreníme celým korením, podlejeme vodou a upečieme do polomäkka. Potom k mäsu prilejeme víno a dopečieme ho. Počas celého pečenia polievame výpekom a podľa potreby podlievame vodou. Upečené mäso vyberieme z pekáča a odložíme na teplé miesto, než pripravíme omáčku. Výpek prelejeme z pekáča do rajnice, pridáme ríbezľový džem, ríbezle, z ktorých časť sme si odložili na zdobenie, a dolejeme 200 ml vody. Za občasného miešania varíme päť minút. Ochutený vývar precedíme a prevarené ríbezle pretlačíme cez sito. Omáčku zahustíme múkou, ktorú sme rozmiešali v smotane, ochutíme ju citrónom a posolíme. Upečené mäso nakrájame na tenké plátky, zohrejeme ho, uložíme na misu, polejeme ríbez ľovou omáčkou a ozdobíme kolieskom citróna. Podávame s cestovinami alebo hranolčekmi.