ČO POTREBUJEME

- 800 g zadnej časti králika (chrbát, stehná)
- 1 čajovú lyžičku soli - mleté čierne korenie
- 2 polievkové lyžice masla
- 1 nadrobno nakrájanú cibuľu
- 1 čajovú lyžičku hladkej múky
- 100 ml bieleho vína
- vodu na podlievanie
- 5 g bouquet garni
- 100 ml kyslej smotany
- 1 žĺtok
- šťavu z 1 citróna
- 1 polievkovú lyžicu posekanej petržlenovej vňate

KROK ZA KROKOM

1. Očistené, umyté, čiastočne vykostené a odblanené mäso nakrájame na menšie kúsky (asi 5 kusov na porciu), osolíme a okoreníme. Pripravené mäso opečieme v hlbšej panvici na masle zo všetkých strán. Opečené mäso vyberieme a odložíme do tepla.

2. V tuku po opečení mäsa krátko podusíme cibuľu, zaprášime múkou, opražíme a zalejeme vodou a vínom. Dobre spolu premiešame a povaríme. Pridáme opečené mäso, bouquet garni a prikryté dusíme domäkka 15 minút.

3. Mäkké mäso vyberieme a šťavu prepasírujeme. Zahustíme ju smotanou vymiešanou so žĺtkom a opatrne zohrejeme, aby nezovrela. Dochutíme citrónovou šťavou a pridáme petržlenovú vňať. Mäso podávame poliate omáčkou a ako prílohu pripravíme hrianky opečené na masle.

DOBRÁ RADA

Bouquet garni je zmes byliniek a korenia vo vrecúšku. V prípade tohto receptu obsahuje petržlenovú vňať, tymian, bobkový list a očistený cesnak. Plátenné
vrecúško zaviažete, vložíte k mäsu a upevníte motúzom na ucho nádoby, v ktorej pokrm pripravujete.