Asi 2 kg očisteného chrbta z diviaka, niekoľko kostí z diviaka, 150 g nakrájanej mrkvy, po 150 g nakrájaného zeleru a cibule, 5 posekaných strúčkov cesnaku, 1 polievková lyžica oleja, 3 bobkové listy, 1 kávová lyžička celého čierneho korenia, 300 ml bieleho vína, 100 g pokrájanej tučnej slaniny, 1 polievková lyžica pokrájaného čerstvého chrenu, 40 g chrenu, čierne korenie, soľ, cukor, 1 polievková lyžica citrónovej šťavy, 100 g tučnej hustej smotany, 25 g topeného masla
Vykrojíme sviečkovicu a odložíme ju do chladu. Kosti a zeleninu prudko opekáme na oleji asi 15 minút, potom ich podlejeme 1 l vody a pomaly varíme asi 1,5 hodiny. Vývar scedíme, zvaríme asi na 500 ml a necháme vychladnúť. Slaninu zmixujeme s pokrájaným chrenom, pridáme soľ a čierne korenie a touto zmesou potrieme mäso. Prikryté necháme odstáť na chladnom mieste 12 hodín. Rúru predhrejeme na 225 °C. Chrbát vložíme do pekáča a pečieme 30 minút. Vývar z predchádzajúceho dňa zohrejeme. Zvyšný chren postrúhame. Vývar aj chren zmiešame so soľou, cukrom, citrónovou šťavou a smotanou a odložíme nabok. Mäso zabalíme do alobalu a necháme odležať. Výpek podlejeme trochou vývaru a zmiešame. Pridáme ochutený chren, soľ a čierne korenie. Filety pečieme v horúcom masle asi tri minúty, osolíme a okoreníme. Mäso podávame

(Recept sme vybrali z publikácie vydavateľstva IKAR nazvanej Divina.)