Na hubách

Považskobystričania sa opäť blysli svojimi úlovkami: Takto sa robí výstava húb!
Mykologický spolok Považská Bystrica v spolupráci so Slovenskou mykologickou spoločnosťou organizuje výstavy čerstvých húb už od roku 2017. Aktuálny ročník sa konal 8. a 9. septembra.

Kozákov je v našich lesoch viac než dosť: Ako sa v nich vyznať?
V našich zemepisných šírkach rastie vyše tucta druhov kozákov. Niekedy aj znalec má problém rozlišovať medzi nimi.

Existuje univerzálne pravidlo, ako rozlíšiť jedlé, nejedlé a jedovaté huby? Tomuto neverte!
Údajne huba, ktorá príjemne vonia alebo chutí, má byť jedlá. To sa, samozrejme, nedá zovšeobecňovať.

Ako zabezpečiť čo najväčší úlovok: HUBÁRI, tieto RADY si zapamätajte!
Každý správny hubár má svoje obľúbené miesta, kam sa pravidelne vracia a kde s veľkou pravdepodobnosťou zaručene nájde zaslúžený úlovok. Ak však nejdete do lesa na „istotu“, je dobré pamätať na pár pravidiel.

Na huby bez POKUTY: Ako a kde ich môžete zbierať beztrestne?
Na Slovensku nie je zber húb ani lesného ovocia zakázaný. V legislatíve však nájdete niektoré obmedzenia zberu lesných plodov. Ako nedostať pokutu?

Aj skúsení hubári sa môžu pomýliť: POZOR, na týchto jedovatých dvojníkov známych húb!
Aj keď si myslíte, že huby poznáte dobre, každému sa môže stať, že natrafí na jedovatého dvojníka. Pri hubách platí len jedno pravidlo - zbierajte iba tie, ktoré poznáte na sto percent!

RIZIKÁ: Huby obľubujeme v košíkoch aj na tanieri, sú delikatesa, otrava aj liek
Slovensko by sa určite zaradilo medzi svetové hubárske veľmoci, ak by sa význam krajiny posudzoval podľa celonárodného zberu húb. Ale vieme, že s ich konzumáciou sú spojené aj zdravotné riziká?

Pozor na nebezpečnú zámenu: Zberajte len tie druhy húb, ktoré dobre poznáte!
Aj pri najmenšej pochybnosti je lepšie nechať hubu na mieste. Nerešpektovanie dôležitých rozlišovacích znakov či biotopu, v akom daný druh zvykne rásť, je životu nebezpečné.

Príprava na jeseň: Hubárska sezóna sa už nezadržateľne blíži
Po výdatných dažďoch koncom augusta či začiatkom septembra už vo vzduchu cítiť závan blížiacej sa hlavnej hubárskej sezóny.

Rozlíšiť všetky druhy muchotrávok je náročné: Poznáte ich?
Na Slovensku sa možno stretnúť s desiatkami druhov muchotrávok. Poznáte tieto?

Jedlé bedle menšieho vzrastu sa podobajú jedovatým druhom: Nezmýľte sa!
Nie príliš skúsení hubári bývajú často nedôverčiví voči bedliam (Macrolepiota) menšieho vzrastu.

Na HUBY s ROZUMUM: Dodržiavajte tieto zlaté zásady!
Huby nepatria medzi trvanlivé potraviny a aj z jedlých druhov sa môžu ľahko stať jedovaté. Nezaškodí si pripomenúť najzákladnejšie zásady pri zbere, preprave a spracovaní húb.

KVÍZ: Ako dobre poznáte hríby? Otestujte sa, či ste dobrý hubár!
Do košíka, alebo nechať v lese? Viete, ktorý druh je na obrázku?

FOTO Kalichovkám sa v aktuálnej sezóne darí: Objavil sme aj dva zriedkavé druhy
Odumreté drevo stromov predstavuje pre saprofytické huby aj v čase sucha hotový raj. Udržiava totiž dostatok vody na to, aby jemné podhubie v jeho útrobách nabralo sily na tvorbu plodníc.

VIDEO Prášnica bradavičnatá je výborná jedlá huba: Viete však, čím je pozoruhodná?
Prášnica bradavičnatá rastie od júna do novembra v ihličnatých, ale aj v listnatých lesoch, zvyčajne vo veľkých húfoch a v trsoch.

Našli ste už na hubách GIGANTA? Vatovce si nemožno nevšimnúť
Chuťovo výborné plodnice tejto huby sú také výdatné, že ich možno vypražiť ako rezne.