Pŕhľava pre zdravie

Už naši predkovia používali pŕhľavu na prečistenie organizmu, pretože čistí krv, ale aj na starostlivosť o vlasy, keďže pomáha ich rastu a spomaľuje vypadávanie. Je bohatá na vitamíny C, A, B a tiež železo, horčík, mangán či draslík. Pôsobí močopudne a protizápalovo. Pomáha pri reumatizme a podporuje výmenu látok.

Zber a uskladnenie

Zberajte len na čistých a neznečistených miestach. Určite si zoberte hrubé rukavice, aby ste boli chránení. Ideálne je zberať pŕhľavu na jar, keď sú jej mladé výhonky v plnej sile. Zvoľte si tiež dopoludňajšie hodiny a suché počasie. Samozrejme, pŕhľava je najlepšia čerstvá a jej využitie v kuchyni nájdete pri príprave pesta, polievok, šalátov či obľúbených smoothies. Ak ju chcete uskladniť, tak jej listy vysušte na tmavom, suchom a dobre vetranom mieste. Sušená bylina je vhodná na čaj či zápary.

Sirup z mladej pŕhľavy

Budete potrebovať: 70 kusov mladej pŕhľavy, 3 kg trstinového cukru, 3 l vody, 70 g kyseliny citrónovej, 1 biocitrón

Citrón nakrájajte na kolieska. Do hrnca dajte vodu a pridajte opláchnuté pŕhľavy. Pridajte citrón a chvíľu varte. Keď začne vrieť, odstavte a prikryte pokrievkou. Nechajte jeden deň lúhovať. Potom preceďte cez sitko a šťavu dajte opäť variť. Pridajte cukor a kyselinu citrónovú a dôkladne rozmiešajte.

Dajte pozor, aby sa šťava len ohrievala, nemala by sa opäť variť. Ak by sa na povrchu tvorila pena, tak je vhodné pomocou ju sitka odstrániť. Keď sa cukor a kyselina rozpustia, môžete ňou naplniť sklenené fľaše. Sirup pridávajte do vody alebo ho užívajte po lyžičke.

Zdroj/prevzaté: www.pluska.sk/izahradkar/Patrícia Poklembová