Pŕhľava pre zdravie

Už naši predkovia používali pŕhľavu na prečistenie organizmu, pretože čistí krv, ale aj na starostlivosť o vlasy, keďže pomáha ich rastu a spomaľuje vypadávanie. Je bohatá na vitamíny C, A, B a tiež železo, horčík, mangán či draslík. Pôsobí močopudne a protizápalovo. Pomáha pri reumatizme a podporuje výmenu látok.

žihľava
žihľava
Zdroj: SHUTTERSTOCK

Zber a uskladnenie

Zberajte len na čistých a neznečistených miestach. Určite si zoberte hrubé rukavice, aby ste boli chránení. Ideálne je zberať pŕhľavu na jar, keď sú jej mladé výhonky v plnej sile. Zvoľte si tiež dopoludňajšie hodiny a suché počasie. Samozrejme, pŕhľava je najlepšia čerstvá a jej využitie v kuchyni nájdete pri príprave pesta, polievok, šalátov či obľúbených smoothies. Ak ju chcete uskladniť, tak jej listy vysušte na tmavom, suchom a dobre vetranom mieste. Sušená bylina je vhodná na čaj či zápary.

Sirup z mladej pŕhľavy

Budete potrebovať: 70 kusov mladej pŕhľavy, 3 kg trstinového cukru, 3 l vody, 70 g kyseliny citrónovej, 1 biocitrón

Citrón nakrájajte na kolieska. Do hrnca dajte vodu a pridajte opláchnuté pŕhľavy. Pridajte citrón a chvíľu varte. Keď začne vrieť, odstavte a prikryte pokrievkou. Nechajte jeden deň lúhovať. Potom preceďte cez sitko a šťavu dajte opäť variť. Pridajte cukor a kyselinu citrónovú a dôkladne rozmiešajte.

Ilustračná snímka
Ilustračná snímka
Zdroj: Shutterstock

Dajte pozor, aby sa šťava len ohrievala, nemala by sa opäť variť. Ak by sa na povrchu tvorila pena, tak je vhodné pomocou ju sitka odstrániť. Keď sa cukor a kyselina rozpustia, môžete ňou naplniť sklenené fľaše. Sirup pridávajte do vody alebo ho užívajte po lyžičke.

 

Zdroj/prevzaté: www.pluska.sk/izahradkar/Patrícia Poklembová