Myš domáca sa pravdepodobne vyvinula v strednej a južnej Ázii, hovorí pre livescience.com Megan Phifer-Rixeyová, evolučná biologička z Drexelovej univerzity vo Filadelfii, ktorá sa zaoberá týmto druhom. S pomocou človeka sa však tieto hlodavce rozšírili do celého sveta - a pokiaľ ide o potravu, nie sú obzvlášť vyberavé.
Myš domáca zje takmer všetko, čo je nablízku, hovorí Phifer-Rixeyová. Môže to byť obilie, hmyz, odpadky - a áno, aj syr, ak je k dispozícii. Syr však podľa nej v žiadnom prípade nie je obľúbenou potravou myší.
Naopak, myši domáce zrejme milujú arašidové maslo. "Majú dobrý čuch a to má dosť silný zápach," povedala Phifer-Rixeyová. Navyše arašidové maslo obsahuje veľa bielkovín a tukov, ktoré myši považujú za atraktívne, dodala pre portál livescience.com.
Arašidové maslo odporúčajú ako návnadu na myši aj mnohí deratizátori a odborníci na kontrolu škodcov.
Odkiaľ teda pochádza tento príbeh?
Ak teda myši majú radi syr rovnako, ako všetko ostatné, odkiaľ sa vzala myšlienka o myšiach milujúcich syr? Na túto otázku, žiaľ, neexistuje jednoznačná odpoveď.
Jedna zdanlivo nedokázaná teória, ktorá koluje po internete, hovorí, že ľudia kedysi skladovali syr na otvorených policiach, na rozdiel od iných potravín uložených v nádobách alebo zavesených pod stropom. Keďže syr bol pre ne ľahko dostupný, ľudia mohli väčšinou na vlastné oči vidieť, ako myši jedia ich syr, čo viedlo k vzniku tohto mýtu.