Čerstvú rybu dôkladne vypitveme, očistíme, umyjeme a dobre vysušíme. Malé a stredné ryby rozrežeme na bruchu, väčšie na boku, zo strany chrbta (môžeme rezať na bruchu, ale urobíme len jeden zárez cez jeden bok). Veľké ryby vypitveme cez brucho a priečne režeme na kúsky, vysoké približne 7-8 cm a ryby necháme odležať. Šupiny môžeme ponechať. Potom ryby nasolíme. Do nádoby dáme hrubú soľ a ryby a dôkladne zasolíme až po vrch. Vrch zaťažíme. Solíme 1 - 7 dní na chladnom mieste. Pred údením ryby poumývame. Po vymáčaní ryby prepláchneme v čistej vode a necháme vysušiť.

Ilustračná fotografia
Ilustračná fotografia
Zdroj: Profimedia

Pri najjednoduchšom spôsobe ryby nasolíme zvonku a zvnútra a necháme polhodiny odležať. Potom ryby dosucha vytrieme, brušnú dutinu roztvoríme paličkou. Takto postupujeme pri horúcom údení v škatuli, (môžeme použiť aj iný postup – napr. brušnú dutinu ryby po nasolení a osušení preložíme koreninami (čierne korenie, bobkový list, rasca, paprika, cesnak,.. alebo ryby zalejeme niektorým pripraveným koreneným nálevom, uložíme do nekovovej nádoby, zakryjeme a zaťažené odložíme na chladné miesto najmenej na pol dňa. Zaťažené ryby za 12 hodín uvoľnia tekutinu ktorú zlejeme, ryby osušíme, brušnú dutinu vystužíme drievkami a údime.