Bukvice sú plody bukov lesných. Ide o trojboké nažky pokryté mäkkými ostňami. Dozrievajú v septembri až októbri. Ak sa vyberiete na bukvice, hľadajte ich skôr na lúkach než v bukových lesoch. Tie sú na jeseň plné lístia a len ťažko v nich nájdete orieškovú pochúťku.

Ako chutia?

Milujú ich vtáky, veveričky aj ďalšia lesná zver. Chutia skoro ako les! Je to takmer neopísateľná chuť. Bukvice mierne pripomínajú gaštany, mierne oriešky. Variť sa ich neoplatí ale skúste si ich upiecť, sú skvelé! Surové ich nekonzumujte, vo väčšom množstve sú pre človeka jedovaté. Záleží však na citlivosti človeka, niektorí ľudia ich konzumujú surové aj bez následných problémov, určite vám však odporúčame to radšej neskúšať. Toxická látka fagín obsiahnutá v bukviciach spôsobuje tráviace a zažívacie ťažkosti. 

Trochu z histórie

V minulosti sa bukvice predávali na trhoch v Poľsku. Kedysi sa pomleté pridávali do múky na chlieb podobne ako žaľude. U nás v Karpatoch sa z nich pripravoval olej, ktorý neobsahoval toxickú látku. Vo Francúzsku sa z opražených a pomletých bukvíc pripravoval nápoj, ktorý nahrádzal kávu. V USA sa zas z bukvíc pripravovalo bukvicové maslo. 

Žalude, gaštany, bukvice a iné plody i semená  nás zvádzajú nazbierať si ich plný košík a pripraviť z nich jesennú dekoráciu. Môžeme, len materiál na ňu  musíme si nazbierať inde, nie v betliarskom parku.
Žalude, gaštany, bukvice a iné plody i semená nás zvádzajú nazbierať si ich plný košík a pripraviť z nich jesennú dekoráciu. Môžeme, len materiál na ňu musíme si nazbierať inde, nie v betliarskom parku.
Zdroj: archív

Prečo sú také zdravé?

Bukvice obsahujú mnoho bielkovín, podobne ako všetky orechy. Okrem toho však obsahujú vitamín B6, riboflavín, omega-3-mastné kyseliny, minerálne látky.

Zdroj: Záhradkár