Kedysi sa moruše hojne vysádzali okolo ciest. Plody sa používajú na priamy konzum alebo spracovanie, pripisujú sa im mnohé liečivé účinky. V predpokladanej domovine sa plody sušili a mleli na prášok, ktorý slúžil ako náhrada cukru a pekári i gazdiné ho pridávali do cesta na koláče, zákusky či lievance, uvádza sa na zelenyjezko.sk

moruša - moruše
moruša - moruše
Zdroj: SHUTTERSTOCK

Obsah vitamínov a minerálov v moruši 
Moruše sú sladké biele alebo bordovo čierne plody, ktoré sa ponášajú na bobuľovité ovocie, no na rozdiel od nich nerastú na kroch ale na stromoch. I keď sú pôvodne z Číny, dnes je ich pestovanie rozšírené po celom svete, pretože ich unikátna chuť a nezvyčajné zloženie živín zaujali mnohých svetových pestovateľov. Plody obsahujú mnoho organických kyselín , ako kyselinu citrónovú aj jablčnú.. Z vitamínov v nej nájdete vitamín C,B,K,A, a E a z minerálov železo ,draslík,horčík aj mangán. Majú veľké množstvo antioxidačné antokyanov. Okrem toho sa v nich nachádza i množstvo fytonutrientov vrátane zeaxantínu, resveratrolu, luteínu a ďalších vzácnych polyfenolových zlúčenín.

Moruša vám pomôže s trávením
Ako väčšina ovocia a zeleniny, aj moruše obsahujú vlákninu, ktorá pomáha upravovať trávenie. Zrýchľujú metabolizmus a poháňajú potraviny, aby črevami prechádzali plynulejšie. Redukujú tak výskyt zápchy, kŕčov aj nafukovania. Okrem toho dostatočné množstvo vlákniny v tele pomáha znižovať hladiny cholesterolu.

Moruša pomáha znižovať krvný tlak 
Resveratrol, ktorý moruše obsahujú, je veľmi dôležitý flavonoid (antioxidant) ovplyvňujúci fungovanie mechanizmov v krvných cievach. Chráni ich napríklad pred poškodením spôsobovaným angiotenzínom, ktorý zužuje cievy. Resveratrol zvyšuje i produkciu oxidu dusnatého, ktorý krvné cievy naopak rozširuje a uvoľňuje, čím znižuje riziko tvorby krvných zrazenín a výskytu mŕtvice a infarktu.

Moruša ako prevencia rakoviny
Vysoký obsah antokyánov, vitamínu C, vitamínu A a niekoľkých ďalších polyfenolov a nutrientov dáva morušiam do vienka veľký antioxidačný potenciál. Antioxidanty stoja v prvej línii v boji proti voľným radikálom, ktoré sú nebezpečným vedľajším produktom bunkového metabolizmu. Voľné radikály dokážu zničiť zdravé bunky a premeniť ich na zmutované rakovinové bunky. Silné antioxidačné zloženie morúš rýchlo neutralizuje voľné radikály v tele, a to ešte predtým, než v ňom urobia príliš veľa škody.

Moruša pre zdravý zrak
Zeaxantín, ktorý sa v morušiach nachádza, je priamo spájaný so znižovaním oxidatívneho stresu v niektorých bunkách oka vrátane buniek sietnice. Zeaxantín je antioxidant, ktorý priamo bráni poškodzovaniu sietnice a pôsobí tak preventívne proti makulárnej degenerácii a šedému zápalu.

moruša - moruše
moruša - moruše
Zdroj: SHUTTERSTOCK

Moruša podporuje imunitný systém
Vitamín C je silná zbraň proti vonkajším patogénom. Samotné antioxidanty si s nimi niekedy nedokážu pomôcť, a tak na ich porazenie potrebujú vitamín C. Bežná denná porcia morúš pokryje celú odporúčanú dávku vitamínu C, no okrem neho telu dodá i ďalšie vitamíny a minerály prítomné v tomto ovocí, a dobije tak baterky slabnúcej imunity.

Moruša pre zdravé kosti
Vitamín K, vápnik a železo ako aj malé množstvá fosforu a magnézia, ktoré moruše obsahujú, podporujú tvorbu kostnej drene i jej zdravé starnutie. Čím sme starší, tým dôležitejšie je starať sa o svoje kosti. Predídeme tak problémom, medzi ktoré patrí známa osteoporóza alias choroba rednúcich kostí a ďalšie s vekom súvisiace ochorenia kostí.

Moruše zabraňujú predčasnému starnutiu
Moruše obsahujú i vysoké množstvo vitamínov A a E, ktoré spolu s karotenoidmi, akými sú luteín, beta karotén, zeaxantín a alfa karotén ovplyvňujú vzhľad i vnútorné zdravie pokožky, tkanív i vlasov a chránia ich pred voľnými radikálmi. Toto zloženie morúš pomáha s vyhladzovaním pokožky, redukuje kožné fľaky a starecké škvrny a udržiava vlasy lesklé.

Ako pestovať morušu?
Moruša môže byť pestované zo semien, ale odporúča sa ju pestovať zo sadeníc pre všeobecne lepšiu kondíciu a zdravie. Je to teplomilná rastlina, uprednostňuje južné svahy, nedarí sa jej v chladnejších oblastiach. Moruša potrebuje plné slnko a tiež dostatočný priestor. Vzdialenosť medzi stromami by mala byť aspoň 4,5 metra. Stromy by nemali byť zasadené v blízkosti chodníka. Opadnuté ovocie zanecháva škvrny na chodníku, ktoré si môžete na topánkach priniesť až k vám domov. Stromy sú vetru odolné, niektoré odrody sa používaných ako vetrolamy .
Aj keď sú značne odolné voči suchu, je potrebné moruše zavlažovať v suchých obdobiach. V prípade, že budú korene príliš suché, je pravdepodobné, že ovocie úplne nedozreje. Moruša je všeobecne bez škodcov a chorôb, aj keď môže dôjsť k rakovine a k odumieraniu rastliny. V niektorých oblastiach je “popcorn choroba” občasný problém, v ktorom plody napučia a podobajú sa kukurici. Choroba sa prenáš a z jednej sezóny do druhej, takže zhromažďovanie a pálenie infikovaných plodov pomáha. Zrelé plody sú veľmi atraktívne pre vtáky, ale pre zber zostáva zvyčajne dosť ovocia.
Čierne moruše sú viac svieže a chutné ako biele a červené odrody. Ich vrchol sezóny trvá od mája do augusta, zatiaľ čo biele a červené odrody môžu byť ľahko dostupné až do neskorej jari.

Zdroj: zelenyjezko.sk