Opica závisí od mnohých faktorov, akými sú napríklad vek či stavba tela. Prečo je tomu tak a aké sú výskumne overené spôsoby na jej prekonanie, zistíte v tomto článku.

Čo je to “opica” a aké sú jej symptómy?
“Opica” je zvyčajne to, čo nasleduje na druhý deň ráno po poriadnom žúre. Líši sa od človeka ku človeku. To znamená, že niekomu stačí vypiť málo (len 1-2 poháriky), iní vypijú aj pol litra fľaše a nie je im nič. Ako zistíte, že ňou trpíte? Zvyčajne sa prejavuje bolesťou hlavy, stratou chuti do jedla, žalúdočnou nevoľnosťou, únavou, typickým suchom v ústach či smädom. Taktiež môže spôsobiť ťažkosti so sústredením, podráždenosť a citlivosť na svetlo. Preto sa jej vyvarujte, najmä ak plánujete aktívny deň.

Ilustračná fotografia
Ilustračná fotografia
Zdroj: wellsphere.com

Čo je príčinou?
Hlavnou príčinou jej vzniku sú toxické látky, ktoré sa uvoľňujú, keď telo spracováva etanol (alkohol). Alkohol sa prostredníctvom enzýmu (alkoholdehydrogenáza) premení na acetaldehyd a ďalším enzýmom (acetaldehyddehydrogenáza) na acetón. Práve acetaldehyd je príčinou vzniku nevoľnosti, zvracania a všetkých nepríjemností spojených s opicou. Alkohol má za následok tiež blokovanie účinku antidiuretického hormónu (ADH). Ten sa produkuje v ľudskom mozgu, pôsobí v obličkách a bráni nadmernej strate tekutín. Pitie alkoholu ho vyradí, čo vedie k dehydratácii. Potom nezáleží na množstve vypitého alkoholu, k dehydratácii prosto dôjde. Možno to poznáte, že aj po tom, čo vypijete 4 pivá, stále máte sucho v ústach a cítite smäd. Ste jednoducho dehydrovaný. Následne viac močíte a z tela tak dochádza k vylučovaniu viacerých vitamínov či minerálov. Čo taktiež prispieva k objaveniu sa príznakov opice.

Alkohol prispieva k celkovému rozvratu vnútorného prostredia a tiež znižuje aj hladinu krvného cukru (hypoglykémia). Všetky tieto dôsledky pitia alkoholu (vznik acetaldehydu, hypoglykémia, dehydratácia a rozvrat vnútorného prostredia) majú za následok vznik opice.

Pokračovanie je na 2. strane.