Za liečivé účinky kôpor vďačí vysokému obsahu účinných látok s pozitívnym vplyvom na celkové zdravie človeka. Pomáha pri poruchách trávenia, nechutenstve, zníženej imunite či zavodnení organizmu.

Kôpor je nenáročná jednoročná rastlina, ktorú vypestujete takmer všade. Nepotrebuje pravidelné polievanie a nie je náročná ani na typ pôdy. Jediné, čo neobľubuje, je premočená pôda. Kôpor sa využíva na dochutenie jedál a pri zbere sa zbiera celá rastlina. Používa sa najčastejšie ako korenie do jedál. Môžete ním dochutiť polievky, mäso, omáčky, nátierky, zaváraniny, slané koláče alebo prívarky. Kôpor je najlepší v čerstvej podobe, ak však túto možnosť nemáte, postačí vám aj sušený alebo mrazený.

Účinné látky:
bielkoviny, vláknina, sacharidy, tuky, železo, vápnik, fosfor, horčík, draslík, sodík, meď, zinok, omega 3 a omega 6 kyseliny, vitamíny skupiny A, B, C, kyselina listová a kyselina pantoténová

Kôpor má najvýraznejšiu vôňu a chuť, keď je čerstvý.
Kôpor má najvýraznejšiu vôňu a chuť, keď je čerstvý.
Zdroj: profimedia.sk

Účinky kôpru:

utlmuje kašeľ
používa sa pri chorobách obličiek
na obklady pre lepšie hojenie rán
vo forme čaju podporuje kvalitnejší spánok
detoxikuje organizmus
lieči nachladnutie
posilňuje imunitu
pomáha pri tvorbe mlieka u kojacich žien
odvodňuje telo
čistí močové cesty a obličky
podporuje pravidelné vyprázdňovanie
odstraňuje migrénu
mineralizuje kosti
zabezpečuje pevné kosti a kĺby
pôsobí ako prevencia proti osteoporóze
lieči kožné ochorenia
upokojuje nervový systém
účinkuje proti hmyzu

Zdroj: https://www.napalete.sk/