Sedem šálok denne?

Pre niekoho to môže byť v pohode, ale väčšina odborníkov sa zhodne na troch až piatich šálkach denne, čo by malo predstavovať 400 mg kofeínu. Tiež záleží na tom, aký druh si dáte. Klasická turecká, teda zalievaná káva, obsahuje oveľa viac kofeínu ako filtrovaná a po štyroch minútach, ak sa dovtedy nevypije, sa kofein lúhuje ďalej. Po tridsiatich minútach už obsahuje také množstvo kofeínu, ktoré môže mať vplyv na zdravie. Pri príprave zalievanej kávy sa môže vylučovať aj látka nazývaná cafestol, ktorá zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi. Vhodnou alternatívou sú preto filtrované kávy.

Najlepší čas na pitie kávy je medzi desiatou a dvanástou hodinou
Najlepší čas na pitie kávy je medzi desiatou a dvanástou hodinou
Zdroj: shutterstock

Pitie nalačno

Väčšina odborníkov neodporúča piť kávu na prázdny žalúdok. Náš organizmus totiž hneď ráno produkuje dostatok hormónu kortizolu, ktorý nás povzbudzuje a tak je vhodné si dávku kofeínu dopriať až medzi desiatou a dvanástou hodinou. Káva navyše podporuje tvorbu žalúdočných štiav a môže tak dráždiť tráviacu sústavu, čo nemusí byť pri jej pití nalačno ideálne. Rovnako nie je vhodné piť kávu pred spaním. Ak mávate problémy so spánkom, poslednú šálku kávy si doprajte najneskôr šesť hodín pred spánkom, niektorí odborníci hovoria, že by to malo byť už o druhej hodine popoludní. A nezabudnite, že arabika obsahuje menej kofeínu ako robusta.

Zdroj: Eva