Informoval o tom Svetový fond na ochranu prírody (WWF) pre oblasť strednej a východnej Európy. Populácia zubra hrivnatého v Európe v súčasnosti predstavuje viac ako 6 200 jedincov, píše WWF. V roku 2003 ich bolo 1 800.

VIDEO: Zubor hrivnatý 

Tento párnokopytník, ktorý sa vyskytuje aj na území Slovenska, sa v zozname ohrozených druhov Medzinárodného zväzu ochrany prírody (IUCN) posunul z kategórie "zraniteľné" do kategórie "takmer ohrozené. Prispelo k tomu i úsilie WWF pre oblasť strednej a východnej Európy a WWF v Rumunsku.

Kolosy z lesa
Kolosy z lesa
Zdroj: Vladimír Kampf

Rumunsko je podľa WWF jednou z mála krajín, kde sa zubry hrivnaté vyskytujú vo voľnej prírode.