Mačka čiernonohá je najmenšou mačkovitou šelmou v Afrike. Je dokonca menšia než naše mačky, nedajte sa však zmýliť je vzrastom. Smrtiacejšej šelmy totiž na svete niet. Na prvý pohľad ide o roztomilé chlpaté klbko, má však zrýchlený metabolizmus, a tak musí byť prakticky neustále na love. Každú noc zabije desať až 14 hlodavcov či vtákov, toľko živočíchov nezabije leopard za mesiac. A aby toho nebolo málo, Felis nigripes má v lovení koristi 60-percentnú úspešnosť. Lev uspeje len v štvrtine prípadov.

Pre človeka či veľké cicavce nie je mačka čiernonohá nebezpečná. Pre malých obyvateľov savany ale ide o nočnú moru. Šelma v noci perfektne vidí a počuje doslova každé šuchnutie. Máločo jej dokáže uniknúť.

Mačka čiernonohá žije len v troch štátoch na juhu Afriky: Botswane, Namíbii a Juhoafrickej republike. V porovnaní s inými mačkovitými šelmami ide o pomerne ojedinelého tvora, ktorý žije na trávnatých pláňach s vysokým výskytom hlodavcov a vtákov. Odhaduje sa, že jeden takýto predátor uloví ročne asi tritisíc hlodavcov.

V Afrike dokonca existujú legendy o tom, že tieto mačky požierajú aj žirafy, ale ide samozrejme o mýtus. Celkom dobre však vykresľuje húževnatosť malých lovcov. Mačky čiernonohé nanešťastie čelia viacerým hrozbám. Ako inak, zo strany človeka. Ľudia jej postupne likvidujú jej habitat a tým znižujú objem potenciálnej koristi. Najčastejšie sa tak deje nadmerným pasením dobytka. Aj preto je Felis nigripes na zozname ohrozených druhov.