Dropy veľké sú impozantné stepné vtáky. Pre nedostatočnú ochotu človeka podnikať rozhodujúce kroky na ich záchranu, nám pomaly miznú pred očami. Občas k nám priletia v menších kŕdlikoch prezimovať z Rakúska a z Maďarska. Usadia sa a zahniezdia konečne natrvalo aj u nás?


Ťažká váha: Drop veľký (Otis tarda) patrí medzi najťažšie lietajúce vtáky. Dospelý samec má bežne hmotnosť 8 až 16 kilogramov, no v odbornej literatúre sa uvádzajú aj viac ako 20 kilogramov ťažké jedince. Je teda ešte mohutnejší ako napríklad domáci moriak. Samice sú asi o tretinu menšie a menšie je aj ich rozpätie krídel. U samca dosahuje až 2,7 metra.

Drop veľký
Drop veľký
Zdroj: Stanislav Harvancik

Pokračovanie na nasledujúcej strane