V Zimbabwe sa nachádza druhá najväčšia slonia populácia na svete hneď po Botswane. Žije tam 100.000 slonov, čo predstavuje približne štvrtinu všetkých slonov na africkom kontinente. Na rozdiel od iných krajín, kde zvieratá predstavujú pre pytliakov vďačnú korisť, počet slonov v Zimbabwe rastie tempom približne päť percent za rok.

"V niektorých oblastiach sa slony presúvajú vo veľkých stádach, požierajú úrodu na poliach a približujú sa k ľudským obydliam. Obyvatelia sa proti nim bránia a niekedy ich aj zrania," uviedol v príspevku na Twitteri hovorca zimbabwianskej vlády Nick Mangwana. Dodal, že práve zranené slony bývajú agresívne a nekontrolovateľné.

"Problém konfliktov medzi voľne žijúcimi zvieratami a ľuďmi je naozaj pálčivý. Len tento rok slony zabili 60 Zimbabwčanov, 50 ľudí utrpelo zranenia," povedal Mangwana. Zároveň dodal, že v priebehu vlaňajška slony usmrtili 72 osôb.

Ako chcú tento problém riešiť? Dozviete sa na nasledujúcej strane.