Chrániť a zveľaďovať prírodu treba celoročne. To je hlavným poslaním poľovníkov. Keď však prichádzajú na svet mláďatá, príroda je ešte o čosi viac krehkejšia a zraniteľnejšia. Aj preto by sme mali byť k nej citlivejší a ohľaduplnejší. V tomto jarnom období si viac ako inokedy uvedomujeme potrebu chrániť v prírode všetko živé i neživé.

Ďakujeme, že nás nechytáte!
Ďakujeme, že nás nechytáte!
Zdroj: archív

Najskôr prichádzajú v prírode na svet diviačatá, za normálnych okolností vo februári až v apríli. Pri narušenej vekovej a pohlavnej štruktúre a stúpajúcich stavoch však už nie sú vzácnosťou ani zimné či letné vrhy.

Ako prvé v roku sa spravidla rodia malé pruhované diviačatá. Diviačica matka je ale veľmi starostlivá a pri ochrane mláďat aj nebezpečná, určite sa preto k jej mláďatkám nepribližujte.
Ako prvé v roku sa spravidla rodia malé pruhované diviačatá. Diviačica matka je ale veľmi starostlivá a pri ochrane mláďat aj nebezpečná, určite sa preto k jej mláďatkám nepribližujte.
Zdroj: Adam Simandel

Najviac mláďat raticovej zveri sa rodí v máji až v júni. Jelenice kladú spravidla jedno, srny dve až tri mláďatá.

Srnec lesný (Capreolus capreolus). Jeho mláďa sa považuje za jedno z naj roztomilejších mláďatiek našej prírody. V máji až júni rodí srna 
jedno až dve, niekedy dokonca tri hnedo bielo škvrnité mláďatá.
Srnec lesný (Capreolus capreolus). Jeho mláďa sa považuje za jedno z naj roztomilejších mláďatiek našej prírody. V máji až júni rodí srna jedno až dve, niekedy dokonca tri hnedo bielo škvrnité mláďatá.
Zdroj: Adam Simandel

Najviac neželane zachraňovaných mláďat evidujeme práve pri srnčej a jelenej, ojedinele aj diviačej či zajačej zveri. Na mláďatá možno natrafiť aj neďaleko ľudských obydlí, turistických trás a chodníkov, na lúkach, pasienkoch či okrajoch lesov, ktoré ľudia bežne navštevujú. Preto dochádza tak často k nechcenej záchrane mláďat.

Jeleň lesný (Cervus elaphus) patrí medzi najväčších zástupcov  čeľade jeleňovitých. Samice po 240 dňoch rodia spravidla jedno mláďatko, ktoré svojou roztomilosťou zaručene púta pozornosť. Ale nezabudnite, patria do lesa, nie do rúk!
Jeleň lesný (Cervus elaphus) patrí medzi najväčších zástupcov čeľade jeleňovitých. Samice po 240 dňoch rodia spravidla jedno mláďatko, ktoré svojou roztomilosťou zaručene púta pozornosť. Ale nezabudnite, patria do lesa, nie do rúk!
Zdroj: profimedia.sk

NECHYTAJTE NÁS!
Matky dojčia svoje mláďatá intenzívne niekoľko mesiacov, v závislosti od druhu zveri. Za potravou ich však začínajú sprevádzať už približne po dvoch týždňoch života. Spočiatku na kratšie vzdialenosti, no zakrátko dokážu s matkami držať krok. Treba si uvedomiť, že osamotené mláďatá naozaj nie sú opustené. Matka sa spravidla zdržiava v ich blízkosti.

Muflón lesný (Ovis musimon) je jediný voľne žijúci zástupca rodu ovca v európskej prírode. Mláďatká sa spravidla rodia na jar medzi prvými.
Muflón lesný (Ovis musimon) je jediný voľne žijúci zástupca rodu ovca v európskej prírode. Mláďatká sa spravidla rodia na jar medzi prvými.
Zdroj: Adam Simandel

Zver má pred ľuďmi prirodzený rešpekt, a preto neočakávajte, že sa matka objaví, ak sa zdržujete pri jej mláďatách. Obavy o ich osud sú obyčajne neopodstatnené. Nepotrebujú ľudskú pomoc a v žiadnom prípade ich nechytajte a neberte domov. Mláďatá po kontakte s človekom strácajú svoj prirodzený pach a matka ich následne už nemusí prijať.

 Zver má pred ľuďmi prirodzený rešpekt, a preto neočakávajte, že sa matka objaví, ak sa zdržujete pri jej mláďatách. Obavy o ich osud sú obyčajne neopodstatnené. Nepotrebujú ľudskú pomoc a v žiadnom prípade ich nechytajte a neberte domov.
Zver má pred ľuďmi prirodzený rešpekt, a preto neočakávajte, že sa matka objaví, ak sa zdržujete pri jej mláďatách. Obavy o ich osud sú obyčajne neopodstatnené. Nepotrebujú ľudskú pomoc a v žiadnom prípade ich nechytajte a neberte domov.
Zdroj: Tibor Pataky

Keď nájdete v prírode mláďa, nechytajte ho a neberte domov. Radšej sa v tichosti rýchlo vzdiaľte.Nežiaduca záchrana akože opusteného mláďaťa je vlastne jeho krádež matke!

Daniel škvrnitý (Dama dama) je cicavec z čeľade jeleňovité. Danielice spravidla v júni rodia jedno mláďatko. Sú naozaj milé a rozkošné, ale patria do lesa, nie do ľudských rúk.
Daniel škvrnitý (Dama dama) je cicavec z čeľade jeleňovité. Danielice spravidla v júni rodia jedno mláďatko. Sú naozaj milé a rozkošné, ale patria do lesa, nie do ľudských rúk.
Zdroj: Adam Simandel

V našej fotogalérii nájdete ďalšie pekné fotografie mládatiek v našej prírode.

VIDEO srnča v tráve (zdroj: TheRobobert/youtube)

Video Leto jednoznačne patrí mláďatám a les doslova s nimi žije (zdroj: Arolla Film/oknododivociny/WWF Slovakia)