Svišť: V lete je aktívny, od októbra sa ukladá na zimný spánok.
Svišť: V lete je aktívny, od októbra sa ukladá na zimný spánok.
Zdroj: SITA

Svišť má zavalité telo a proti zime ho chráni silná vrstva tuku a hustá dlhá srsť. Sfarbenie srsti na chrbte je hrdzavohnedé, boky a spodok tela má žltosivé a hlava a koniec chvosta je takmer čierny. Dospelé svište majú okolo nosa žltú, tmavolemovanú polmesiačikovitú škvrnu. Z papule im trčia nažltlé až oranžové hlodáky. Nohy majú krátke s pevnými pazúrmi, prispôsobené na hrabanie v zemi. Dospelý svišť dosahuje dĺžku asi 50 cm, huňatý chvost býva dlhý 15 cm. Jeho hmotnosť kolíše od 3 do 8 kg. Najťažší je v jeseni, po zimnom spánku stráca asi polovicu hmotnosti. Aktivita sa počas dňa mení. Svište majú obdobie aktivity a potom čas na oddych, kedy sa 2-3 hodinky nič nedeje.

Mladé svište vychádzajú z nory
Mladé svište vychádzajú z nory
Zdroj: J. Hoľma

Svište žijú rodinne v kolóniách do 18 jedincov. Vyhrabávajú si podzemné brlohy až do hĺbky 1,5 m. Chodby, v ktorých zimujú, mávajú dĺžku až 35 m. Brloh má dva vchody a obytná komora je umiestnená vždy vyššie ako chodby, ktoré k nej smerujú. Okrem toho sú tam vybudované aj slepé chodby na odkladanie trusu. Letné brlohy bývajú menšie, vo vyšších polohách a využívajú sa v období rodenia a odchovávania mláďat. Slúžia ako úkryt pri hroziacom nebezpečenstve.