Ako vysvetľuje Michal Noga z mimovládnej organizácie SAOLA, kane si stavajú hniezda v obilných poliach, kde ich pri žatve často zničia kombajny.

"Ročne u nás hniezdi len osem až 15 párov týchto dravcov, takže už len pozorovať ich, je vzácnosť. Keď zaznamenáme ich prítomnosť, je pred nami ornitologická výzva - nájsť v rozľahlom poraste ich hniezdo," vysvetľuje Noga. Hniezda hľadajú sledovaním samičky, ktorá mláďatám prináša korisť. Často pritom potrebujú opakované pokusy, aby mláďatá v poraste našli.

Kaňa popolavá
Kaňa popolavá
Zdroj: Jiří Bohdal

Po náleze hniezda majú ochranári ďalšiu prácu. Po dohode s poľnohospodármi vyznačia priestor, ktorý ostane nepokosený. "Kane však ešte nemajú vyhraté. Ohroziť ich môžu líšky, túlavé psy, no stane sa i to, že slabo lietajúce mláďatá vyletia z označeného priestoru a ukryjú sa v poraste, ktorý sa kosí. Skutočne zachránené sú až vo chvíli, keď bezpečne poletujú nad pokoseným poľom," dodáva Noga.

Kaňa popolavá
Kaňa popolavá
Zdroj: www.kampolovat.sk

Kane popolavé sa podľa ochranárov vyskytujú na juhozápadnom Slovensku, najmä v okolí Trnavy, Nitry, Nových Zámkov a Piešťan. Zo svojich zimovísk prilietajú v máji. V čase žatvy ich mláďatá ešte nevedia lietať, a preto pred kombajnom nedokážu utiecť.