Jedným z najčastejších šíriteľov tohto ochorenia s úmrtnosťou 90%, čo sa dá prirovnať v ľudskej ríši k Ebole, je totiž práve človek.

Na čo si treba dávať pozor?

- Každé pole v rizikových oblastiach - v a v okolí Trebišovského okresu je potenciálne riziko, pretože sú to ohrozené zóny, kde je predpokladaný výskyt nakazených diviakov, ktoré tam môžu zanechať vírus.

- Drobnochovatelia by sa mali pri zabezpečovaní krmiva vyhýbať nákupu krmiva z oblastí postihnutým AMO.

- Aj zbytky po ovocí, či zelenine z neohradených polí môžu byť infekčné. Nedávajte ošípaným napríklad melónové šupy, kukuricu, zemiaky, či zbytky zeleniny, pri ktorých si nie ste 100% istí o tom, že boli vypestované v oblasti zabezpečenej proti prístupu diviakov.