No nedá sa povedať, že z našej prírody vymizol úplne. Sporadicky k nám prichádza z Poľska. Najmä mladé samce, ktorým dominantné losy nedovolili zapojiť sa do ruje, a tak sa vybrali hľadať voľné teritóriá a losice k nám. V minulom storočí boli dokonca zaznamenané prípady, že u nás prebehla ruja, ale losice s mláďatami odtiahli späť do Poľska.

VEĽKÁ NOHA

Los je skôr samotár, iba v zime žije v malých čriedach. Samce sú výrazne väčšie a ťažšie ako samice a len im rastú parohy. Obe pohlavia však majú veľmi dlhé a silné nohy, ukončené širokými kopytami i dobre vyvinutými bočnými kopýtkami.

Los
Los
Zdroj: Jozef Ferenec

Tie zväčšujú došľapovaciu plochu a tak znižujú plošnú záťaž tela. Je to užitočné v močaristom prostredí. Veľké kopytá preukazujú dobrú službu aj pri pohybe v snehu. Losy sa v ňom nezabárajú tak hlboko ako napríklad rovnako ťažké jelene.

PRICHÁDZA RUJA

Losia ruja prebieha v septembri a októbri. Teritoriálny samec si nevytvára hárem, ale pridruží sa k rujnej losici a po spárení si hľadá ďalšiu družku. Samice dokážu manipulovať so samcami.

Los
Los
Zdroj: Jozef Ferenec

Celý článok nájdete v Poľovníctve a rybárstve 9/2020