VIDEO: Drahoš Ďuriška hovorí o najčastejších chybách pri zbere a spracovávaní húb 

Na čo kladiete najväčší dôraz pri úprave húb?

To je široká téma, ale spomeniem čerstvosť. Ľudia často zbierajú napríklad suchohríby žltomäsové, ľudovo nazývané babky. Náchylné sú na tvorbu plesne, ktorá je pre konzumenta veľmi nebezpečná. Napadnutú časť nestačí vyrezať, lebo pleseň zvyčajne zasiahne celú hubu, hoci ju voľným okom nevidno. Zbierať by sme mali len mladé plodnice, ktoré v ten istý deň spotrebujeme alebo spracujeme, pretože aj v chladničke môžu do druhého dňa splesnivieť.

Drahoš Ďuriška s kolegom ochotne radili hubárom.
Drahoš Ďuriška s kolegom ochotne radili hubárom.
Zdroj: Mária Inštitorisová

Ktoré huby odporúčate k divine, prípadne k rybám?

K divine sa hodia všetky hlivovité huby, či už vo forme príloh, omáčok alebo v plnke. Najchutnejšia je zmes viacerých, ideálne piatich až šiestich druhov. Ryby možno poliať napríklad omáčkou z pečiarok.

Čím zvýrazňujete chuť v zime tak obľúbenej kapustnice?

Ak by ste do kapustnice dali iba sušené dubáky, zrejme by ste ich ani nezacítili. Najlepšie sú hríby zrnitohlúbikové, takzvané modráky, ktoré sú oveľa voňavejšie. Ale ja pridávam zmes hríbovitých druhov, vrátane kuriatok či lievika trubkovitého. Mám takú fintu, že huby nevarím priamo v kapuste, lebo by dostatočne neuvoľnili svoju arómu. Uvarím ich v samostatnom hrnci so zemiakmi a získaný vývar spolu s dobre povarenými hubami a zemiakmi vlejem do takmer hotovej kapustnice, ktorú ešte nechám prejsť varom.

(Pokračovanie na 2. strane)