Po výrovi skalnom je to druhá najväčšia európska sova, s rozpätím krídel až 80 centimetrov. Dospelý samec je celý biely, niekedy však má niekoľko tmavo hnedých škvŕn. Samica je tiež biela, ale po celom tele priečne škvrnitá. Mladé vtáky sú tmavé. Dúhovka ich oka je žltá. Je to sova s výraznou dennou aktivitou.
Belaňa tundrová hniezdi v nezalesnenej tundre, a to na rovinách aj v horách. Tok sa začína v apríli a hniezdo predstavuje len plytká jamka na zemi, zvyčajne na miernej vyvýšenine. V máji až júni samica znáša 7 až 9 vajec, no v závislosti od potravovej ponuky ich môže byť 3 až 12. Zahrieva ich sama 33 až 37 dní, samec jej prináša potravu. Mláďatá sa rozliezajú do okolia hniezda už po 18 až 28 dňoch, ale plnú vzletnosť dosahujú až po 50 až 57 dňoch. Hlavnou potravou sú hlodavce, najmä lumíky, ktorých premnoženie alebo úbytok veľmi ovplyvňuje hniezdenie a migráciu tejto sovy. Okrem toho loví aj iné cicavce do veľkosti zajaca a vtáky do veľkosti husi.

V máji až júni samica znáša 7-9 vajec, no v závislosti od potravovej ponuky ich môže byť 3-12.
 

Belaňa tundrová je typická severská sova. V Európe je už raritným hniezdičom, hniezdi najmä na severe Ruska, vzácne Švédska, Fínska, Nórska a na Islande. Celá populácia mimo Ruska sa odhaduje len na niekoľko desiatok párov. Belane sú síce prevažne stále, ale v zime pri vysokej vrstve snehu, keď sa nemôžu dostať k potrave, sa sťahujú južným smerom. Ich hlavné zimoviská sú v južnej Škandinávii a v Pobaltsku. Okrem toho robia nepravidelné potulky, neraz do vzdialenosti aj vyše 1 000 kilometrov. Vtedy sa zatúlajú aj do strednej Európy a dokonca aj južnejšie. Na Slovensku sa belaňa tundrová vyskytla viackrát, aj keď u nás možno hovoriť o nej len ako o vzácnom zatúlancovi. Navyše, najviac pozorovaní sprostredkúvajú poľovníci, ktorí videli „veľkú bielu sovu so žltými očami“, menej pozorovaní je od ornitológov.

Belaňa tundrová hniezdi najmä na severe Ruska.
Belaňa tundrová hniezdi najmä na severe Ruska.
Zdroj: Stanislav Harvančík

Belaňa tundrová/sova snežná/tundrová

(Nyctea scandiaca)
Dĺžka tela: 58 až 63 cm
Rozpätie krídel: 70 až 80 cm
Hmotnosť: samec 1 500 až 2 000 g, samica 1 400 až 2 900 g

Spracované podľa RNDr. Stanislava Harvančíka.