Huby by v našom jedálničku rozhodne chýbať nemali. Obsahujú celý rad dôležitých vitamínov a stopových prvkov. Práve, preto si dnes posvietime  na zopár tých, ktoré niesú jedlé, ba dokonca jedovaté. Základným predpokladom dobrého hubára je vedieť spoľahlivo rozlíšiť jedlé, nejedlé a jedovaté huby.

Slovensko je hubársky raj. Približne 150 druhov húb, ktoré u nás rastú sú jedlé. Vďaka nevhodnej konzistencii a horkej či štipľavej chuti je približne 200 druhov húb na Slovensku nejedlých. Našťastie takých húb, ktoré sú jedovaté a môžu po konzumácii spôsobiť smrť, je len niekoľko desiatok druhov.

Huby sú v našej prírode veľmi dôležité. Udržiavajú v nej rovnováhu. V prvom rade rozkladajú organickú hmotu, odumreté drevo, lístie aj živočíchov a premieňajú ich späť na živiny. Bez pričinenia húb by sa v prírode zastavil kolobeh látok a energie. Niektoré huby žijú v tesnej väzbe so stromami a inými rastlinami, v takzvanej mykoríze. To znamená, že takéto huby zlepšujú zdravotný stav stromov, pomáhajú pri ich zakoreňovaní alebo chránia pred parazitmi. Platí to aj naopak – stromy podporujú rast húb, aj, preto niektoré huby nájdete iba pod určitými typmi stromov.

Spoločné znaky jedovatých húb:
  1. Farba – nezvyčajná alebo príliš svetlá farba.Pri prerezaní nohy sa taktiež môže objaviť neprirodzená farba.
  2. Lepkavá čiapka – pri niektorých druhoch.
  3. Neprítomnosť červov a hmyzu – vo vnútri a na povrchu.
  4. Zápach
  5. Neexistenia trubicovej vrstvy pod hlavou

Avšak pozor! Uvedené spoločné znaky nie sú zárukou, že huba nie je jedovatá. Najdôležitejšie je na konzumáciu zbierať len huby ktoré bezpečne poznáme. Otravu alebo vážne zdravotné ťažkosti môžu spôsobiť aj jedlé huby, ak sa použijú na prípavu jedál zaparené alebo nahnité. Jedná sa o otravy podobné otravám skazeným mäsom. 

Aké sú príznaky otravy hubou sa dočítate na ďaľšej strane...