Dôležité je pochopiť súbor znakov, ktorými sa vyznačujú jednotlivé systematické skupiny. A znaky, ktoré môžu počas prepravy húb zmiznúť, si zaznamenať už na lokalite nálezu. Najmä vôňu, zvlášť pri tenkých, rýchlozasychajúcich plodniciach. Pri rýdzikoch (Lactarius) je dobré zapísať si chuť dužiny a mlieka oddeleného od dužiny. Pri prilbičkách (Mycena) zistite ešte v teréne, či sa v hlúbiku nachádza mliečna tekutina a zapíšte si jej farbu.

Z dužiny rýdzikov vyteká mlieko rôznej farby a chuti.
Z dužiny rýdzikov vyteká mlieko rôznej farby a chuti.
Zdroj: Ján Červenka

Najmä hríbovité huby sa vyznačujú rôznym sfarbovaním dužiny bezprostredne po rozkrojení. Po dlhšej preprave sa môže aj silná farebná reakcia zmeniť na nevýraznú. Nie je na škodu mať so sebou špeciálne činidlá na určovanie húb, ktoré najlepšie reagujú práve na čerstvých, sviežich plodniciach.

Autor: Mgr. JÁN ČERVENKA

Viac sa dočítate v č. 2/2020 mesačníka POĽOVNÍCTVO A RYBÁRSTVO