Jar máme tu a onedlho, dúfajme, začne aj ,,hubársrka,, sezóna. Určite sa neviete dočkať keď nájdete rôzne druhy ,,dubákov,, kozákov, suchohríby, pečiarky a iné. A práve pečiarky sú tie, ktoré nám vedia naozaj pripraviť nepríjemné prekvapenie. Ľudia žiaľ často krát v lese zbierajú aj druhy o ktorých si mylne myslia, že sa jedná o jedlé a chutné druhy.

Ako príklad vám uvedieme dva druhy pečiarok a to pečiarku poľnú a pečiarku páchnucu, kde najčastejšie prichádza k omylu!

Pečiarka poľná

Klobúk/Plodnica: Klobúk má v priemere 50-120 mm, za mladi je takmer guľovitý, neskôr polguľovite klenutý, v dospelosti plochý, biely, niekedy jemne hnedasto šupinkatý, hodvábne vláknitý; okraj klobúka je najprv podvinutý, neskôr ostrý s útržkovitými zvyškami čiastočného vela.

Plodná časť: Lupene sú 3-10 mm široké, dosť husté, pri hlúbiku vykrojené, za mladi ružové, neskôr hnedočervenkasté a napokon čokoládovohnedé až hnedočierne.

Hlúbik: Hlúbik je 40-80 mm vysoký a 20-40 mm hrubý, valcovitý, na báze dakedy trochu zhrubnutý a na konci zahrotený, plný, biely, v dospelosti naspodku hnedastý, v hornej tretine má biely tenko blanitý prsteň, ktorý čoskoro mizne.

Dužina: Dužina je biela, na vzduchu jemne ružovie, v báze hlúbika býva oranžovožltá, vôňu a chuť má príjemnú.

Výtrusný prach: Výtrusný prach je čiernohnedý.

Ľudové názvy: pečiarka, petifrka, šampión, šampiňón, šampijonka, šajpánka, lajniak, pažitnica, pasenčorka, strništiarka, biela huba

Výskyt: Pečiarka poľná rastie od mája do novembra na poliach, lúkach, na kompostoch, v priekopách pri cestách a na podobných miestach. Je rozšírená v celom miernom pásme severnej i južnej pologule.

Význam: Je to výborná jedlá huba, vhodná do polievok i ako prísada k mäsitým jedlám. Z pečiarok rastúcich vo voľnej prírode je jednou z najchutnejších

Pečiarka poľná
Agaricus campestris
Pečiarka poľná Agaricus campestris
Zdroj: profimedia.sk

Pečiarka páchnuca

Klobúk/Plodnica: Klobúk je 5-15 cm v priemere, biely, hladký a na otlačených miestach žltne.

Plodná časť: Lupene sú v mladosti bledosivé, neskôr sivoružové a napokon hnedočierne, k hlúbiku voľne pripojené.

Hlúbik: Hlúbik je pomerne dlhý s tenký (10-12x 0,5-1 cm), s veľkým blanitým bielym prsteňom, na báze často výrazne zhrubnutý.

Dužina: Dužina je biela a pevná, na reze nápadne sírovo žltne, najmä v spodnej, zhrubnutej časti. Chuť je mierna, vôňa nepríjemne karbolová (pripomína atrament).

Výtrusný prach: Výtrusný prach je čokoládovohnedý.

Ľudové názvy: šampion

Výskyt: Vyhľadáva lokality bohatšie na dusík a rastie väčšinou v početných skupinách.

Význam: Huba je považovaná za mierne jedovatú, pretože citlivým osobám môže spôsobiť tráviace ťažkosti, najmä po požití vo väčšom množstve.

Pečiarka páchnuca
Agaricus xanthodermus
Pečiarka páchnuca Agaricus xanthodermus
Zdroj: profimedia.sk

Zdroj informácii o pečiarkach: nahuby.sk