1. Keď sa rozhodneme pestovať hlivu, čo všetko si budeme musieť zaobstarať?
Ak budete pestovať hlivu na slame, potrebná je pšeničná, žitná alebo repková slama, ktorú je vhodné narezať alebo podrviť. Ďalej si pripravte polyetylénové vrecia a sadbu hlivy ustricovitej. Budete potrebovať aj vriacu vodu.
2. Ako si pripravíme substrát?
Suchú slamu bez prítomnosti plesní natlačte do pevného plastového (PE) vreca a zalejte horúcou vodou tak, aby bola úplne ponorená. Ak nemáte vrece, môžete slamu spariť vo veľkej nádobe. Vrece zaviažte špagátom a nechajte 12 hodín stáť. Potom urežte spodné rohy, aby voda vytiekla. Preparenú slamu vysypte na čistú fóliu a nechajte vychladnúť na teplotu asi 25 °C.
Sadbu hlivy vo vrecku rukou rozdrobte. Vychladnutú slamu premiešajte so sadbou a všetko natlačte späť do vreca. Potom vrece opäť uzavrite špagátom. Jedným litrom sadby naočkujete asi 30 kg mokrej slamy (substrátu) – t. j. asi 3 vrecia s priemerom 30 cm a výškou 70 cm. Sadbu nekupujte zbytočne dlho dopredu. Počas celého procesu očkovania dbajte na hygienu, aby sa slama nekontaminovala inými plesňami.
3. Keď už je substrát naočkovaný, čo treba urobiť s vrecami?
Do vreca spravte asi dvadsať zárezov dlhých 1 až 2 cm. Vrece s takto pripraveným (naočkovaným) substrátom uložte do tmavej miestnosti s teplotou okolo 22 °C. Teplotu je potrebné kontrolovať, aby neklesla pod 13 °C a nepresiahla 30 °C. Dobre spracovaný substrát pri optimálnej teplote prerastie za štrnásť dní, čo poznáte podľa rovnomerne zbeleného povrchu. Ak sa vo vreci objaví iná pleseň napríklad zelenej farby, znamená to, že ste slamu zle ošetrili, prípadne nebola dodržaná dostatočná hygiena pri očkovaní.