Hadovka smradľavá (Phallus impudicus) je jednou z bruchatkovitých húb, čiže gasteromycétov. Sú to huby rôzneho tvaru, veľkosti a zápachu. Netvoria klasické plodnice, rozdelené na klobúk a hlúbik. Vývin hadoviek, podobne ako aj iných bruchatkovitých húb, sa začína vo vajcovitej plodnici, v ktorej sa nachádza akoby zárodok dospelej huby. Už na pozdĺžnom reze „vajíčkom“ vidno náznaky jednotlivých častí budúcej plodnice. Pri vhodných podmienkach, najmä počas vysokej vlhkosti, sa zákrovka vajcovitej plodnice trhá a receptákulum, čiže plodnica hadovky vyrastá do dĺžky. Vnútri dutá  plodnica je na vrchole pokrytá zelenou slizovitou vrstvou, ktorá odporne, až mŕtvolne páchne. Tým láka hmyz a zabezpečuje si efektívne šírenie výtrusov. Rozširuje sa natoľko obdivuhodne, že na mnohých miestach je doslova burinovým druhom. Hube sa darí zväčša od júla do novembra po výdatnejších dažďoch, často signalizuje aj prichádzajúcu „vlnu húb“.

Malý pokus

Vývin hadoviek sa začína vo vajcovitej plodnici,
Vývin hadoviek sa začína vo vajcovitej plodnici,
Zdroj: Profimedia


Zaujímavé je pozorovanie rastu plodnice. Keď je ešte v štádiu vajíčka, stačí ju položiť do misky s vodou a môže sa stať, že sa nám pred očami začne akoby liahnuť. Rovnaký pokus môžeme urobiť s podobnou hubou, psovkou obyčajnou (Mutinus caninus).

Čudné chute
Niekto odporúča vypražiť vajíčka hadovky smradľavej na spôsob rezňov, no nie každý žalúdok je uspôsobený na takéto jedlo, najmä pri pomyslení, že z malej hadovky vyrastie skutočne smradľavá huba výrazne falického tvaru. Etnografickou zaujímavosťou je, že aj preto si dievčence v niektorých regiónoch kedysi dávali hadovky do topánok, aby si pričarovali nápadníkov.

Spracované podľa Mgr. Jána Červenku