Medzi najodolnejšie a chlad tolerujúce huby patrí plamienka zimná (Flammulina velutipes), v Japonsku známa ako enokitake. V minulosti sme ju u nás volali tiež plamienka zamatovohlúbiková. Jej klobúky sú žiarivo oranžovožlté. Kontrastujú s nimi tmavé, niekedy až čiernohnedé, zamatovo plstnaté hlúbiky. Plodnice rastú od októbra do marca na živom aj odumretom dreve listnatých stromov. Počas mrazov zastavujú rast, aby po odmäku pokračovali vo vývine. Klinické štúdie ukázali, že posilňuje imunitný systém, znižuje hladinu cholesterolu a krvný tlak, priaznivo pôsobí proti ochoreniam pečene či nádorom v tráviacej sústave.
Na rovnakých miestach rastie v zimnom období hliva ustricovitá (Pleurotus ostreatus). V našich končinách bola známa už v stredoveku. Prvá zmienka o tejto hube pochádza z Dalimilovej kroniky, dokončenej začiatkom 14. storočia. Rôzne kultivary komerčne pestovaných hlív sa bežne predávajú na trhoch. V priemysle sa dá využiť aj ako biologický prostriedok na vyčistenie zamorených pôd. Podhubie naočkované do znečisteného prostredia dokáže rozkladať toxické olejovité látky. Čoraz viac sa zdôrazňujú jej liečivé účinky. V Číne o nich vedeli oveľa skôr, spomínali ich už v 5. storočí pred naším letopočtom. Obsahuje rôzne polysacharidy, z ktorých sa najčastejšie skloňujú glukány. Vo väčšej koncentrácii sa glukány nachádzajú v hlúbikoch plodníc. Hlivu možno použiť na posilnenie imunity, ale aj pri liečbe kardiovaskulárnych chorôb, napríklad ako prostriedok na znižovanie hladiny cholesterolu. Okrem toho má antibakteriálne a antivírusové účinky, pôsobí protizápalovo a má vplyv na zníženie zrážanlivosti krvi. Môže sa preto použiť aj na exzémy, popáleniny či liečbu kŕčových žíl.
Na dreve listnatých stromov, najmä na bazách a agátoch, rastú po výdatnejších dažďoch pôsobivé plodnice, ktoré pripomínajú ľudské uši. Ide o uchovku bazovú (Auricularia auricula-judae), známu aj ako Judášovo ucho. Údajne ju totiž našli na baze, na ktorej sa obesil biblický Judáš. Plodnice po usušení menia tvar na nepoznanie a pôvodne mäkká, rôsolovitá dužina stvrdne a je lámavá. Nemá výraznú chuť a v ázijskej kuchyni sa bežne používa skôr pre chrumkavú konzistenciu. História používania tejto huby v tradičnej medicíne je stará už okolo 1 500 rokov. Vylúhované plodnice uchovky pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Dokážu znižovať aj jej zrážanlivosť.
Autor: Ján Červenka