Lievik trúbkovitý je veľký, ale nenápadný čudák. Túto kuriatkovitú hubu môžeme v bučinách spoľahlivo vypátrať od konca júna až do novembra. S októbrom prichádzajú k hubárom zmeny. Lesy sa pripravujú na zimu. Nastupujú chladné noci. Ranné rosy výdatne doplnia  vlahu najmä na lúkach a lesných čistinách. Listnáče pokrývajú zem ďalšími vrstvami  šuchotavej prikrývky, ktorá zahaľuje huby. Hoci ich neubúda, sú lepšie ukryté pred zberačmi. Pritom množstvo jesenných druhov pribúda. Sú zaujímavé nielen podobou, tvarom, ale  najmä využitím pri spracovaní v kuchyni. Na prvý pohľad nie je lievik trubkovitý veľmi vábna  huba. Ale vynikajúco sa osvedčila v kulinárstve. Lievikom sa darí najmä v teplejšom a vo  vlhkom októbri. Vytvára skupinky „kučeravých“ ostrovčekov. Sú pevne uchytené v pôde užším koncom kalicha, lievika, ktorý pripomína starú gramofónovú trúbu.

Lievik trúbkovitý je jedlá a chutná huba, ktorá praktický nerástla počas celého roka.
Lievik trúbkovitý je jedlá a chutná huba, ktorá praktický nerástla počas celého roka.
Zdroj: TASR

Pre charakteristický tvar, pre tajomné, pochmúrne, tmavé sfarbenie ju v mnohých krajinách nazývajú aj trúbou mŕtvych. Asi práve tak vznikol aj doslovný slovenský preklad dnešného nemeckého názvu toten Trompette. Ruskí hubári ju takisto poznajú ako trubá mjórtvych. Maďari jej hovoria trombita gomba, huba trúbka. Američania a Francúzi však uprednostňujú, azda pre jej lahodnú chuť, názov roh hojnosti, čiže horn of plenty, corne d’abondance. Hubári začiatočníci možno netušia, že je to vynikajúca jedlá, chutná huba. Práve lievik trúbkovitý s obľubou používajú vo francúzskej kuchyni pri špeciálnych tmavých, príjemne voňajúcich a korenisto chutiacich hubových omáčkach. Okrem omáčok a sušenia je vhodná aj na nakladanie do octu v zmesi s kuriatkami. Vážení hubári, v každom slovenskom atlase je označená tromi vidličkami a preto želám veľa zdaru pri jej zbere a dobrú chuť.

Zdroj: archív PaR