Celkom vďačnou hubou, vyskytujúcou sa už koncom apríla, je trúdnik šupinatý (Polyporus squamosus), v rôznych oblastiach Slovenska známy aj pod menami pesterec, pešterec či pestrák. Charakterizujú ho škridlicovito usporiadané hnedé šupiny na klobúku. Podobne ako v prípade sírovca sa jedia len mladé plodnice, ktoré treba nakrájať na jemné kúsky. Plodnice tohto trúdnika však často bývajú napadnuté larvami hmyzu, čo signalizuje čierno sfarbený dravý hmyz, ukrytý v rúrkach na spodnej strane klobúka. Armáda chrobákov z čeľade drobčíkovité čistí huby od lariev a chráni ich tak pred úplnou deštrukciou.

trúdnik šupinatý
trúdnik šupinatý
Zdroj: Ján Červenka

Nepriaznivú situáciu s  hubami môže zachrániť aj štítovka jelenia (Pluteus cervinus). Často býva jediným jedlým druhom, ktorý v lese stretneme. Od podobnej, mierne jedovatej povraznice širokolupeňovej (Megacollybia platyphylla) sa dá v zrelom štádiu ľahko odlíšiť podľa ružovohnedého výtrusného prachu. Hoci sa v literatúre uvádza ako chuťovo podradná, nie vždy to musí platiť. Napríklad v zmesi s inými druhmi sa jej pachuť dokáže skryť za niektorú z aromatickejších húb. Mladé plodnice možno zavárať, väčšie klobúky sa, podobne ako pri bedliach (Macrolepiota), dajú aj vyprážať.
Ján Červenka

štítovka jelenia
štítovka jelenia
Zdroj: Ján Červenka
Pozor, toto je mierne jedovatá povraznica širokolupeňová, ktorú si možno pomýliť s s jedlou štítovkou jeleňou.
Pozor, toto je mierne jedovatá povraznica širokolupeňová, ktorú si možno pomýliť s s jedlou štítovkou jeleňou.
Zdroj: Ján Červenka