Spoznajte silu brusníc! Ich účinky poznali už indiáni, dnes si na nich pochutnáva celý svet!




























































1 / 30 - Za brusnicami nemusíte ísť do lesa. Môžete si ich vypestovať aj doma v záhradke alebo vo veľkom črepníku. zdroj: shutterstock
2 / 30 - Šťava z brusníc je vitamínová bomba. zdroj: Shutterstock
3 / 30 - Brusnice dozrievajú od polovice júla až do septembra. Zbierajte alebo kupujte iba lesklé a červené, inak sa pripravíte o ich zázračné účinky. zdroj: Profimedia.sk
4 / 30 - Za brusnicami nemusíte ísť do lesa. Môžete si ich vypestovať aj doma v záhradke alebo vo veľkom črepníku. zdroj: shutterstock
5 / 30 - Brusnice neprospievajú len močovému mechúru. zdroj: Shutterstock
6 / 30 - Ako ich uchováte Najvhodnejšie je zmrazovanie alebo sušenie, ale takisto z nich môžete vyrábať kompóty a džemy. zdroj: shutterstock
7 / 30 - Brusnice – Tis obyčajný zdroj: archív nmh
8 / 30 - Lesné jahody zdroj: shutterstock
9 / 30 - Brusnice zdroj: shutterstock
10 / 30 - Orechovy kolac Potrebujeme : Cesto : 160 g hladkej muky, 1 lyzica praskoveho cukru, 80 g masla, 1 zltok , podla potreby 1-2 PL mlieka, stipka soli Orechova zmes : 50 g masla, 5 lyzic bazoveho sirupu, 50 g krupicoveho cukru, 100 ml smotany na slahanie, 400 g vlasskych orechov, 50 g susenych brusnic, 80 g kandizovaneho ovocia Postup V miske zmiesame hladku muku, praskovy cukor, stipku soli, zmaknute maslo a zltok. Podla potreby pridame mlieko a vypracujeme hladke cesto. Cesto rozvalkame na po zdroj: ZDRAVIE
11 / 30 - Plné vitamínov. Michaela Králiková. Špenátový šalát s kozím syrom a karamelizovanými orechmi Potrebujeme: 300 g lístkov čerstvého špenátu, 100 g čerstvých alebo zaváraných brusníc, 100 g kozieho syra, 50 g cukru, 100 g vlašských orechov, 50 g masla, 5 lyžíc olivového oleja, 1 citrón, štipku soli, mleté čierne korenie Ako na to: Špenát natrháme, zmiešame s nadrobeným sy- rom a brusnicami. Pridáme orechy obalené v cukre, ktorý sme nechali skara- melizovať a potom sme pridali maslo. zdroj: archív DJ
12 / 30 - bruschetta s figami recept: 2 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT • 2 plátky chleba s brusnicami (alebo s orechmi) • 100 g nátierkového masla • 2 lyžice kyslej smotany • 2 čerstvé figy • med • ružová soľ • olivový olej • jedlé kvety (nemusia byť) 1. Chlieb nakrájajte na plátky a opečte ho do chrumkava v hriankovači. 2. Nátierkové maslo vymiešajte s kyslou smotanou. Každý chlieb bohato potrite smotanovou zmesou a navrch poukladajte nakrájané figy. 3. Zľahka ich zastreknite olivovým olejom a polejte medom zdroj: archív DJ
13 / 30 - Zamilovane chutovky Suroviny: 1 lístkové cesto, 1 vajce, 100 g tvarohového syra, 50 g taveného syra, 50 g rastlinného margarínu, 1 lyžica zaváraných brusníc, štipka soli Na ozdobu: zelené a čierne olivy, kapary Pracovný postup: Lístkové cesto vyvaľkáme na hrúbku približne 3 mm a povykrajujeme srdiečka. Potrieme ich rozšľahaným vajcom a vo vyhriatej rúre upečieme. Do hladka vymiešame tvarohový a tavený syr, pridáme maslo, brusnice a podľa chuti štipku soli. Syrový krém dáme do cukrárskeho vrec zdroj: archív DJ
14 / 30 - Kľukva je brusnica veľkoplodá (Vaccinium macrocarpon) zdroj: Etsy.com
15 / 30 - vianočná štóla s brusnicami a marcipánom, postup recept: 2 KUSY, PRÍPRAVA 60 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT • 100 g sušených brusníc • 100 g sušených hrozienok • 100 g mandlí • 80 ml rumu • sušené droždie na 500 g múky • 200 ml vlažného mlieka • 500 g hladkej múky (možno kombinovať so špaldovou) • 100 g kryštálového cukru • 175 g masla • 1 vajce • 2 žĺtky (alebo ešte 1 vajce) • 1 lyžička soli • kôra z 1 citróna • kôra z 1 pomaranča • pol lyžičky mletej vanilky alebo zdroj: LAURA WITTEKOVA
16 / 30 - Brusnice sú hotovým liečivým zázrakom. Pestujte ich v záhrade. zdroj: profimedia.sk
17 / 30 - bulgurový šalát a maslovou tekvicou a brusnicami recept: 4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT • pol maslovej tekvice • 1 malá cibuľa • 4 lyžice olivového oleja • 50g sušených brusníc • 1 a pol šálky bulguru • 3 šálky vody • 2 lyžice jablkového džúsu (octu z bieleho vína) • kôra z 1 pomaranča v biokvalite • pol lyžičky mletého koriandra • 1 lyžička mletej škorice • pol lyžičky mletého muškátového orieška • 1 lyžička rímskej rasce • pol lyžičky soli • 100g cícera (z kon zdroj: LAURA WITTEKOVA
18 / 30 - Kľukva je známa ako americká brusnica. zdroj: Profimedia
19 / 30 - Cestovinovy nakyp Potrebujeme : 240 g celozrnnych cestovin ( kolienok ), 50 g masla, 5 zltkov, 100 ml smotany na varenie, 2 balicky vanilinoveho cukru, 30 g praskoveho cukru Plnka : 360 g tucneho tvarohu, 120 g krupicoveho cukru, 1 lyzica citronovej stavy, 2 balicky zlateho klasu, 100 ml smotany na varenie, 2 vajcia , 100 g susenych brusnic Postup Cestoviny uvarene vo vode scedime, dame do misy, polejeme rozpustenym maslom a rozdelime na tri rovnake casti . zltka vymiesame s vanilinovym cu zdroj: ZDRAVIE
20 / 30 - Predĺžte si svoj život vďaka lahodnému ovociu. zdroj: fotolia.com
21 / 30 - irená bábovka s hrozienkami a brusnicami, Veronika Kollárová, pečenie s deťmi recept: PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 40-50 MINÚT -230 ml mlieka -pol lyžičky mletej vanilky -štipka soli -250 g masla izbovej teploty (+ na vymazanie formy) -150 g hladkej celozrnnej špaldovej múky a 150 g polohrubej múky (+ na vysypanie formy) -2,5 lyžičky kypriaceho prášku -180 g cukru -3 lyžice rumu -4 vajcia -za hrsť hrozienok a za hrsť brusníc 1. Najprv vymažte formu maslom a vysypte polohrubou múkou. Rúru vyhrej zdroj: LAURA WITTEKOVA
22 / 30 - Lákajú vás v lese čerstvé voňavé brusnice? Bodaj by nie, kto by si nechcel zamaškrtiť. zdroj: Profimedia.sk
23 / 30 - Brusnice majú zvláštnu chuť. Typickú, charakteristickú a nezameniteľnú. Sú trochu trpké, horkasté, zároveň sladké i kyslé. zdroj: Profimedia.sk
24 / 30 - Kačacie prsia na víne 200 g kačacích pŕs 3 veľké šampiňóny 40 g brusníc 1 dl červeného vína 50 g kryštálového cukru Kačacie prsia upečieme. Na panvici rozpustí- me cukor, zalejeme vínom, pridáme brusnice a varíme do zhustnutia. Šampiňóny ugriluje- me na masle, budú ako príloha k mäsu. zdroj: archív DJ
25 / 30 - Americkí indiáni poznali ich liečivú silu, prikladali ich na rany po šípoch. zdroj: Shutterstock
26 / 30 - Brusnice sa roky považovali za spoľahlivého pomocníka pri riešení problémov s močením. zdroj: Shutterstock
27 / 30 - Brusnice neprospievajú len močovému mechúru. zdroj: Shutterstock
28 / 30 - Brusnice sú plné zdravia. primiešajte ich do vína. zdroj: Shutterstock
29 / 30 - Brusnica plná antioxidantov je jednou z hlavných posíl v prevencii proti rakovine. Látky v nej doslova tlmia rast rakovinových buniek, čo dokázala aj vedecká štúdia. S obľubou sa používa pri infekciách močových ciest i proti obličkovým kameňom. Šťava či čerstvé plody totiž znemožňujú baktériám spočinúť na výstelke močových ciest. zdroj: Shutterstock
30 / 30 - Aj brusnice potrebujú kyslú pôdu, aby sa im darilo. zdroj: Shutterstock