Spoznajte silu brusníc! Ich účinky poznali už indiáni, dnes si na nich pochutnáva celý svet!

Zatvoriť galériu
Za brusnicami nemusíte ísť do lesa. Môžete si ich vypestovať aj doma v záhradke alebo vo veľkom črepníku.Za brusnicami nemusíte ísť do lesa. Môžete si ich vypestovať aj doma v záhradke alebo vo veľkom črepníku.
Šťava z brusníc je vitamínová bomba.Šťava z brusníc je vitamínová bomba.
Brusnice dozrievajú od polovice júla až do septembra. Zbierajte alebo kupujte iba lesklé a červené, inak sa pripravíte o ich zázračné účinky.Brusnice dozrievajú od polovice júla až do septembra. Zbierajte alebo kupujte iba lesklé a červené, inak sa pripravíte o ich zázračné účinky.
Za brusnicami nemusíte ísť do lesa. Môžete si ich vypestovať aj doma v záhradke alebo vo veľkom črepníku.Za brusnicami nemusíte ísť do lesa. Môžete si ich vypestovať aj doma v záhradke alebo vo veľkom črepníku.
Brusnice neprospievajú len močovému mechúru.Brusnice neprospievajú len močovému mechúru.
Ako ich uchováte
Najvhodnejšie je zmrazovanie alebo sušenie, ale takisto z nich môžete vyrábať kompóty a džemy.Ako ich uchováte
Najvhodnejšie je zmrazovanie alebo sušenie, ale takisto z nich môžete vyrábať kompóty a džemy.
Brusnice – Tis obyčajnýBrusnice – Tis obyčajný
Lesné jahodyLesné jahody
BrusniceBrusnice
Orechovy kolac
Potrebujeme :
Cesto : 160 g hladkej muky, 1 lyzica praskoveho cukru, 80 g masla, 1 zltok , podla potreby  1-2 PL mlieka, stipka soli  
Orechova zmes : 50 g masla, 5 lyzic bazoveho sirupu, 50 g krupicoveho cukru, 100 ml smotany na slahanie, 400 g vlasskych orechov, 50 g susenych brusnic, 80 g kandizovaneho ovocia 

Postup
V miske zmiesame hladku muku, praskovy cukor, stipku soli, zmaknute maslo a zltok. Podla potreby pridame mlieko a vypracujeme hladke cesto. Cesto rozvalkame na poOrechovy kolac
Potrebujeme :
Cesto : 160 g hladkej muky, 1 lyzica praskoveho cukru, 80 g masla, 1 zltok , podla potreby  1-2 PL mlieka, stipka soli  
Orechova zmes : 50 g masla, 5 lyzic bazoveho sirupu, 50 g krupicoveho cukru, 100 ml smotany na slahanie, 400 g vlasskych orechov, 50 g susenych brusnic, 80 g kandizovaneho ovocia 

Postup
V miske zmiesame hladku muku, praskovy cukor, stipku soli, zmaknute maslo a zltok. Podla potreby pridame mlieko a vypracujeme hladke cesto. Cesto rozvalkame na po
Plné vitamínov. Michaela Králiková.

Špenátový šalát s kozím syrom 
a karamelizovanými orechmi 
Potrebujeme: 
300 g lístkov čerstvého špenátu, 
100 g čerstvých alebo zaváraných brusníc, 
100 g kozieho syra, 50 g cukru, 
100 g vlašských orechov, 50 g masla, 
5 lyžíc olivového oleja, 1 citrón, 
štipku soli, mleté čierne korenie 
Ako na to: Špenát natrháme, 
zmiešame s nadrobeným sy- 
rom a brusnicami. Pridáme 
orechy obalené v cukre, 
ktorý sme nechali skara- 
melizovať a potom sme 
pridali maslo.Plné vitamínov. Michaela Králiková.

Špenátový šalát s kozím syrom 
a karamelizovanými orechmi 
Potrebujeme: 
300 g lístkov čerstvého špenátu, 
100 g čerstvých alebo zaváraných brusníc, 
100 g kozieho syra, 50 g cukru, 
100 g vlašských orechov, 50 g masla, 
5 lyžíc olivového oleja, 1 citrón, 
štipku soli, mleté čierne korenie 
Ako na to: Špenát natrháme, 
zmiešame s nadrobeným sy- 
rom a brusnicami. Pridáme 
orechy obalené v cukre, 
ktorý sme nechali skara- 
melizovať a potom sme 
pridali maslo.
bruschetta s figami

recept:
2 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT
• 2 plátky chleba s brusnicami
(alebo s orechmi) 
• 100 g nátierkového masla
• 2 lyžice kyslej smotany
• 2 čerstvé figy
• med
• ružová soľ
• olivový olej
• jedlé kvety (nemusia byť)
1. Chlieb nakrájajte na plátky
a opečte ho do chrumkava v hriankovači.
2. Nátierkové maslo vymiešajte
s kyslou smotanou. Každý chlieb
bohato potrite smotanovou zmesou
a navrch poukladajte nakrájané figy.
3. Zľahka ich zastreknite olivovým
olejom a polejte medombruschetta s figami

recept:
2 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT
• 2 plátky chleba s brusnicami
(alebo s orechmi) 
• 100 g nátierkového masla
• 2 lyžice kyslej smotany
• 2 čerstvé figy
• med
• ružová soľ
• olivový olej
• jedlé kvety (nemusia byť)
1. Chlieb nakrájajte na plátky
a opečte ho do chrumkava v hriankovači.
2. Nátierkové maslo vymiešajte
s kyslou smotanou. Každý chlieb
bohato potrite smotanovou zmesou
a navrch poukladajte nakrájané figy.
3. Zľahka ich zastreknite olivovým
olejom a polejte medom
Zamilovane chutovky

Suroviny: 1 lístkové cesto, 1 vajce, 100 g tvarohového syra, 50 g taveného syra, 50 g rastlinného margarínu, 1 lyžica zaváraných brusníc, štipka soli
Na ozdobu: zelené a čierne olivy, kapary

Pracovný postup: 
Lístkové cesto vyvaľkáme na hrúbku približne 3 mm a povykrajujeme srdiečka. Potrieme ich rozšľahaným vajcom a vo vyhriatej rúre upečieme. Do hladka vymiešame tvarohový a tavený syr, pridáme maslo, brusnice a podľa chuti štipku soli. Syrový krém dáme do cukrárskeho vrecZamilovane chutovky

Suroviny: 1 lístkové cesto, 1 vajce, 100 g tvarohového syra, 50 g taveného syra, 50 g rastlinného margarínu, 1 lyžica zaváraných brusníc, štipka soli
Na ozdobu: zelené a čierne olivy, kapary

Pracovný postup: 
Lístkové cesto vyvaľkáme na hrúbku približne 3 mm a povykrajujeme srdiečka. Potrieme ich rozšľahaným vajcom a vo vyhriatej rúre upečieme. Do hladka vymiešame tvarohový a tavený syr, pridáme maslo, brusnice a podľa chuti štipku soli. Syrový krém dáme do cukrárskeho vrec
Kľukva je brusnica veľkoplodá (Vaccinium macrocarpon)Kľukva je brusnica veľkoplodá (Vaccinium macrocarpon)
vianočná štóla s brusnicami a marcipánom, postup

recept: 
2 KUSY, PRÍPRAVA 60 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT
• 100 g sušených brusníc • 100 g sušených hrozienok • 100 g mandlí • 80 ml rumu
• sušené droždie na 500 g múky • 200 ml vlažného mlieka • 500 g hladkej múky (možno kombinovať so špaldovou)
• 100 g kryštálového cukru • 175 g masla • 1 vajce • 2 žĺtky (alebo ešte 1 vajce)
• 1 lyžička soli • kôra z 1 citróna • kôra z 1 pomaranča • pol lyžičky mletej vanilky alebo vianočná štóla s brusnicami a marcipánom, postup

recept: 
2 KUSY, PRÍPRAVA 60 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT
• 100 g sušených brusníc • 100 g sušených hrozienok • 100 g mandlí • 80 ml rumu
• sušené droždie na 500 g múky • 200 ml vlažného mlieka • 500 g hladkej múky (možno kombinovať so špaldovou)
• 100 g kryštálového cukru • 175 g masla • 1 vajce • 2 žĺtky (alebo ešte 1 vajce)
• 1 lyžička soli • kôra z 1 citróna • kôra z 1 pomaranča • pol lyžičky mletej vanilky alebo
Brusnice sú hotovým liečivým zázrakom. Pestujte ich v záhrade. Brusnice sú hotovým liečivým zázrakom. Pestujte ich v záhrade.
bulgurový šalát a maslovou tekvicou a brusnicami

recept:
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT,
PEČENIE 30 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT
• pol maslovej tekvice
• 1 malá cibuľa
• 4 lyžice olivového oleja
• 50g sušených brusníc
• 1 a pol šálky bulguru
• 3 šálky vody
• 2 lyžice jablkového džúsu
(octu z bieleho vína)
• kôra z 1 pomaranča v biokvalite
• pol lyžičky mletého koriandra
• 1 lyžička mletej škorice
• pol lyžičky mletého muškátového
orieška
• 1 lyžička rímskej rasce
• pol lyžičky soli
• 100g cícera (z konbulgurový šalát a maslovou tekvicou a brusnicami

recept:
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT,
PEČENIE 30 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT
• pol maslovej tekvice
• 1 malá cibuľa
• 4 lyžice olivového oleja
• 50g sušených brusníc
• 1 a pol šálky bulguru
• 3 šálky vody
• 2 lyžice jablkového džúsu
(octu z bieleho vína)
• kôra z 1 pomaranča v biokvalite
• pol lyžičky mletého koriandra
• 1 lyžička mletej škorice
• pol lyžičky mletého muškátového
orieška
• 1 lyžička rímskej rasce
• pol lyžičky soli
• 100g cícera (z kon
Kľukva je známa ako americká brusnica.Kľukva je známa ako americká brusnica.
Cestovinovy nakyp 
Potrebujeme :
240 g celozrnnych cestovin ( kolienok ), 50 g masla, 5 zltkov, 100 ml smotany na varenie, 2 balicky vanilinoveho cukru, 30 g praskoveho cukru 
Plnka : 360 g tucneho tvarohu, 120 g krupicoveho cukru, 1 lyzica citronovej stavy, 2 balicky zlateho klasu, 100 ml smotany na varenie, 2 vajcia , 100 g susenych brusnic

Postup
Cestoviny uvarene vo vode scedime, dame do misy, polejeme rozpustenym  maslom  a  rozdelime na tri rovnake casti . zltka vymiesame s vanilinovym cuCestovinovy nakyp 
Potrebujeme :
240 g celozrnnych cestovin ( kolienok ), 50 g masla, 5 zltkov, 100 ml smotany na varenie, 2 balicky vanilinoveho cukru, 30 g praskoveho cukru 
Plnka : 360 g tucneho tvarohu, 120 g krupicoveho cukru, 1 lyzica citronovej stavy, 2 balicky zlateho klasu, 100 ml smotany na varenie, 2 vajcia , 100 g susenych brusnic

Postup
Cestoviny uvarene vo vode scedime, dame do misy, polejeme rozpustenym  maslom  a  rozdelime na tri rovnake casti . zltka vymiesame s vanilinovym cu
Predĺžte si svoj život vďaka lahodnému ovociu. Predĺžte si svoj život vďaka lahodnému ovociu.
irená bábovka s hrozienkami a brusnicami, Veronika Kollárová, pečenie s deťmi

recept:
PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 40-50 MINÚT
-230 ml mlieka
-pol lyžičky mletej vanilky
-štipka soli
-250 g masla izbovej teploty (+ na vymazanie
formy)
-150 g hladkej celozrnnej špaldovej múky
a 150 g polohrubej múky (+ na vysypanie formy)
-2,5 lyžičky kypriaceho prášku
-180 g cukru
-3 lyžice rumu
-4 vajcia
-za hrsť hrozienok a za hrsť brusníc


1. Najprv vymažte formu
maslom a vysypte polohrubou
múkou. Rúru vyhrejirená bábovka s hrozienkami a brusnicami, Veronika Kollárová, pečenie s deťmi

recept:
PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 40-50 MINÚT
-230 ml mlieka
-pol lyžičky mletej vanilky
-štipka soli
-250 g masla izbovej teploty (+ na vymazanie
formy)
-150 g hladkej celozrnnej špaldovej múky
a 150 g polohrubej múky (+ na vysypanie formy)
-2,5 lyžičky kypriaceho prášku
-180 g cukru
-3 lyžice rumu
-4 vajcia
-za hrsť hrozienok a za hrsť brusníc


1. Najprv vymažte formu
maslom a vysypte polohrubou
múkou. Rúru vyhrej
Lákajú vás v lese čerstvé voňavé  brusnice? Bodaj by nie,  kto by si nechcel zamaškrtiť.Lákajú vás v lese čerstvé voňavé  brusnice? Bodaj by nie,  kto by si nechcel zamaškrtiť.
Brusnice majú zvláštnu chuť. Typickú, charakteristickú a nezameniteľnú. Sú trochu trpké, horkasté, zároveň sladké i kyslé.Brusnice majú zvláštnu chuť. Typickú, charakteristickú a nezameniteľnú. Sú trochu trpké, horkasté, zároveň sladké i kyslé.
Kačacie prsia na víne

200 g kačacích pŕs 3 veľké šampiňóny 40 g brusníc 1 dl červeného vína 50 g kryštálového cukru

Kačacie prsia upečieme. Na panvici rozpustí- me cukor, zalejeme vínom, pridáme brusnice a varíme do zhustnutia. Šampiňóny ugriluje- me na masle, budú ako príloha k mäsu.Kačacie prsia na víne

200 g kačacích pŕs 3 veľké šampiňóny 40 g brusníc 1 dl červeného vína 50 g kryštálového cukru

Kačacie prsia upečieme. Na panvici rozpustí- me cukor, zalejeme vínom, pridáme brusnice a varíme do zhustnutia. Šampiňóny ugriluje- me na masle, budú ako príloha k mäsu.
Americkí indiáni poznali ich liečivú silu, prikladali ich na rany po šípoch.Americkí indiáni poznali ich liečivú silu, prikladali ich na rany po šípoch.
Brusnice sa roky považovali za spoľahlivého pomocníka pri riešení problémov s močením.Brusnice sa roky považovali za spoľahlivého pomocníka pri riešení problémov s močením.
Brusnice neprospievajú len močovému mechúru.Brusnice neprospievajú len močovému mechúru.
Brusnice sú plné zdravia. primiešajte ich do vína. Brusnice sú plné zdravia. primiešajte ich do vína.
Brusnica plná antioxidantov je jednou z hlavných posíl v prevencii proti rakovine. Látky v nej doslova tlmia rast rakovinových buniek, čo dokázala aj vedecká štúdia. S obľubou sa používa pri infekciách močových ciest i proti obličkovým kameňom. Šťava či čerstvé plody totiž znemožňujú baktériám spočinúť na výstelke močových ciest. Brusnica plná antioxidantov je jednou z hlavných posíl v prevencii proti rakovine. Látky v nej doslova tlmia rast rakovinových buniek, čo dokázala aj vedecká štúdia. S obľubou sa používa pri infekciách močových ciest i proti obličkovým kameňom. Šťava či čerstvé plody totiž znemožňujú baktériám spočinúť na výstelke močových ciest.
Aj brusnice potrebujú kyslú pôdu, aby sa im darilo.Aj brusnice potrebujú kyslú pôdu, aby sa im darilo.

1 / 30 - Za brusnicami nemusíte ísť do lesa. Môžete si ich vypestovať aj doma v záhradke alebo vo veľkom črepníku. zdroj: shutterstock

2 / 30 - Šťava z brusníc je vitamínová bomba. zdroj: Shutterstock

3 / 30 - Brusnice dozrievajú od polovice júla až do septembra. Zbierajte alebo kupujte iba lesklé a červené, inak sa pripravíte o ich zázračné účinky. zdroj: Profimedia.sk

4 / 30 - Za brusnicami nemusíte ísť do lesa. Môžete si ich vypestovať aj doma v záhradke alebo vo veľkom črepníku. zdroj: shutterstock

5 / 30 - Brusnice neprospievajú len močovému mechúru. zdroj: Shutterstock

6 / 30 - Ako ich uchováte Najvhodnejšie je zmrazovanie alebo sušenie, ale takisto z nich môžete vyrábať kompóty a džemy. zdroj: shutterstock

7 / 30 - Brusnice – Tis obyčajný zdroj: archív nmh

8 / 30 - Lesné jahody zdroj: shutterstock

9 / 30 - Brusnice zdroj: shutterstock

10 / 30 - Orechovy kolac Potrebujeme : Cesto : 160 g hladkej muky, 1 lyzica praskoveho cukru, 80 g masla, 1 zltok , podla potreby 1-2 PL mlieka, stipka soli Orechova zmes : 50 g masla, 5 lyzic bazoveho sirupu, 50 g krupicoveho cukru, 100 ml smotany na slahanie, 400 g vlasskych orechov, 50 g susenych brusnic, 80 g kandizovaneho ovocia Postup V miske zmiesame hladku muku, praskovy cukor, stipku soli, zmaknute maslo a zltok. Podla potreby pridame mlieko a vypracujeme hladke cesto. Cesto rozvalkame na po zdroj: ZDRAVIE

11 / 30 - Plné vitamínov. Michaela Králiková. Špenátový šalát s kozím syrom a karamelizovanými orechmi Potrebujeme: 300 g lístkov čerstvého špenátu, 100 g čerstvých alebo zaváraných brusníc, 100 g kozieho syra, 50 g cukru, 100 g vlašských orechov, 50 g masla, 5 lyžíc olivového oleja, 1 citrón, štipku soli, mleté čierne korenie Ako na to: Špenát natrháme, zmiešame s nadrobeným sy- rom a brusnicami. Pridáme orechy obalené v cukre, ktorý sme nechali skara- melizovať a potom sme pridali maslo. zdroj: archív DJ

12 / 30 - bruschetta s figami recept: 2 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT • 2 plátky chleba s brusnicami (alebo s orechmi) • 100 g nátierkového masla • 2 lyžice kyslej smotany • 2 čerstvé figy • med • ružová soľ • olivový olej • jedlé kvety (nemusia byť) 1. Chlieb nakrájajte na plátky a opečte ho do chrumkava v hriankovači. 2. Nátierkové maslo vymiešajte s kyslou smotanou. Každý chlieb bohato potrite smotanovou zmesou a navrch poukladajte nakrájané figy. 3. Zľahka ich zastreknite olivovým olejom a polejte medom zdroj: archív DJ

13 / 30 - Zamilovane chutovky Suroviny: 1 lístkové cesto, 1 vajce, 100 g tvarohového syra, 50 g taveného syra, 50 g rastlinného margarínu, 1 lyžica zaváraných brusníc, štipka soli Na ozdobu: zelené a čierne olivy, kapary Pracovný postup: Lístkové cesto vyvaľkáme na hrúbku približne 3 mm a povykrajujeme srdiečka. Potrieme ich rozšľahaným vajcom a vo vyhriatej rúre upečieme. Do hladka vymiešame tvarohový a tavený syr, pridáme maslo, brusnice a podľa chuti štipku soli. Syrový krém dáme do cukrárskeho vrec zdroj: archív DJ

14 / 30 - Kľukva je brusnica veľkoplodá (Vaccinium macrocarpon) zdroj: Etsy.com

15 / 30 - vianočná štóla s brusnicami a marcipánom, postup recept: 2 KUSY, PRÍPRAVA 60 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT • 100 g sušených brusníc • 100 g sušených hrozienok • 100 g mandlí • 80 ml rumu • sušené droždie na 500 g múky • 200 ml vlažného mlieka • 500 g hladkej múky (možno kombinovať so špaldovou) • 100 g kryštálového cukru • 175 g masla • 1 vajce • 2 žĺtky (alebo ešte 1 vajce) • 1 lyžička soli • kôra z 1 citróna • kôra z 1 pomaranča • pol lyžičky mletej vanilky alebo zdroj: LAURA WITTEKOVA

16 / 30 - Brusnice sú hotovým liečivým zázrakom. Pestujte ich v záhrade. zdroj: profimedia.sk

17 / 30 - bulgurový šalát a maslovou tekvicou a brusnicami recept: 4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT • pol maslovej tekvice • 1 malá cibuľa • 4 lyžice olivového oleja • 50g sušených brusníc • 1 a pol šálky bulguru • 3 šálky vody • 2 lyžice jablkového džúsu (octu z bieleho vína) • kôra z 1 pomaranča v biokvalite • pol lyžičky mletého koriandra • 1 lyžička mletej škorice • pol lyžičky mletého muškátového orieška • 1 lyžička rímskej rasce • pol lyžičky soli • 100g cícera (z kon zdroj: LAURA WITTEKOVA

18 / 30 - Kľukva je známa ako americká brusnica. zdroj: Profimedia

19 / 30 - Cestovinovy nakyp Potrebujeme : 240 g celozrnnych cestovin ( kolienok ), 50 g masla, 5 zltkov, 100 ml smotany na varenie, 2 balicky vanilinoveho cukru, 30 g praskoveho cukru Plnka : 360 g tucneho tvarohu, 120 g krupicoveho cukru, 1 lyzica citronovej stavy, 2 balicky zlateho klasu, 100 ml smotany na varenie, 2 vajcia , 100 g susenych brusnic Postup Cestoviny uvarene vo vode scedime, dame do misy, polejeme rozpustenym maslom a rozdelime na tri rovnake casti . zltka vymiesame s vanilinovym cu zdroj: ZDRAVIE

20 / 30 - Predĺžte si svoj život vďaka lahodnému ovociu. zdroj: fotolia.com

21 / 30 - irená bábovka s hrozienkami a brusnicami, Veronika Kollárová, pečenie s deťmi recept: PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 40-50 MINÚT -230 ml mlieka -pol lyžičky mletej vanilky -štipka soli -250 g masla izbovej teploty (+ na vymazanie formy) -150 g hladkej celozrnnej špaldovej múky a 150 g polohrubej múky (+ na vysypanie formy) -2,5 lyžičky kypriaceho prášku -180 g cukru -3 lyžice rumu -4 vajcia -za hrsť hrozienok a za hrsť brusníc 1. Najprv vymažte formu maslom a vysypte polohrubou múkou. Rúru vyhrej zdroj: LAURA WITTEKOVA

22 / 30 - Lákajú vás v lese čerstvé voňavé brusnice? Bodaj by nie, kto by si nechcel zamaškrtiť. zdroj: Profimedia.sk

23 / 30 - Brusnice majú zvláštnu chuť. Typickú, charakteristickú a nezameniteľnú. Sú trochu trpké, horkasté, zároveň sladké i kyslé. zdroj: Profimedia.sk

24 / 30 - Kačacie prsia na víne 200 g kačacích pŕs 3 veľké šampiňóny 40 g brusníc 1 dl červeného vína 50 g kryštálového cukru Kačacie prsia upečieme. Na panvici rozpustí- me cukor, zalejeme vínom, pridáme brusnice a varíme do zhustnutia. Šampiňóny ugriluje- me na masle, budú ako príloha k mäsu. zdroj: archív DJ

25 / 30 - Americkí indiáni poznali ich liečivú silu, prikladali ich na rany po šípoch. zdroj: Shutterstock

26 / 30 - Brusnice sa roky považovali za spoľahlivého pomocníka pri riešení problémov s močením. zdroj: Shutterstock

27 / 30 - Brusnice neprospievajú len močovému mechúru. zdroj: Shutterstock

28 / 30 - Brusnice sú plné zdravia. primiešajte ich do vína. zdroj: Shutterstock

29 / 30 - Brusnica plná antioxidantov je jednou z hlavných posíl v prevencii proti rakovine. Látky v nej doslova tlmia rast rakovinových buniek, čo dokázala aj vedecká štúdia. S obľubou sa používa pri infekciách močových ciest i proti obličkovým kameňom. Šťava či čerstvé plody totiž znemožňujú baktériám spočinúť na výstelke močových ciest. zdroj: Shutterstock

30 / 30 - Aj brusnice potrebujú kyslú pôdu, aby sa im darilo. zdroj: Shutterstock