Najhojnejšia je však v pahorkatinových lesoch s priľahlou poľnohospodárskou pôdou. Súčasný stav sa odhaduje na 8 300 jedincov. Srnec je najmenším predstaviteľom jeleňovitej zveri. Dosahuje dĺžku 90 až 140 cm a výšku asi 85 cm. Hmotnosť vyvrhnutého mláďaťa býva 13 až 25 kg. Srnce sú ťažšie ako srny. Letné sfarbenie srnčej zveri je žlto- až hrdzavočervené s málo výrazným žltkastým zrkadlom. Na jar táto zver dosť pomaly prefarbuje, býva to v máji až júni. Viac prefarbujú mladé jedince. V októbri zase rýchlo mení srsť na zimnú, ktorá je sivohnedá a hustejšia. Zrkadlo na zadku je vtedy už väčšie, bielo sfarbené. Srnec ho má oválneho tvaru, srna srdcovité – na spodnej strane je viditeľná predĺžená srsť zvaná zásterka.

Srnec lesný
Srnec lesný
Zdroj: Tibor Pataky