Sfarbenie kačíc divých sa líši podľa pohlavia. Kačka má nenápadné žltohnedé sfarbenie s tmavými škvrnami, káčer je vo svojom svadobnom šate sfarbený pestro. Hlava a krk sú tmavé, lesklozelené, dolu na krku je biely golier, hrvoľ a hruď sú gaštanové, chrbát hnedosivý, spodok tela svetlý, slabo vlnkovaný a na chvoste sú dva páry čiernych kosierikov. Na krídlach majú obe pohlavia bielo obrúbené modré zrkadlo, ktoré má káčer výraznejšie. Sfarbenie káčera od mája do septembra je však podobné kačke, ktorá pŕchne len raz v roku, a to v auguste po vyvedení mláďat. Počas preperovania vtáky nemôžu asi 3 týždne lietať a ukrývajú sa v rastlinných zárastoch. Nohy sú oranžové a zelenožltý zobák je široký a ploský. Okraje sú jemne zúbkované, kadiaľ odchádza voda pri zbieraní potravy z vody. Na konci zobáka je malý, tvrdý čierny nechet, ktorý slúži na utŕhanie potravy. Káčery dosahujú hmotnosť až 1,5 kg, kačky sú o niečo menšie. Kačice sú aktívne v noci, keď zaletujú i na polia za pašou. Cez deň sú ukryté pod brehami alebo v zárastoch tŕstia. Živia sa vodnými i pobrežnými rastlinami, semenami, ale požierajú aj hmyz, červy, slimáky, žaby i malé rybky.

káčer a kačica
káčer a kačica
Zdroj: www.horou.sk