Ostružina malinová sa niekedy nazýva tiež malina. Je to ker z čeľade ružovitých, väčšinou s dvojročnými, zriedkakedy viacročnými prútmi, ktoré na zimu opadávajú. Ako liečivo sa zbierajú mladé svieže listy, najlepšie bez dlhých stopiek, aby zosychanie prebiehalo rýchlejšie. Najkvalitnejšiu účinnú látku poskytujú listy zbierané v dobe kvetu, môžu sa ale trhať už od mája do septembra. Účinná látka je bez pachu a má trpkú, trochu nahorklú chuť. Používa sa predovšetkým ako súčasť žlčopudných, močopudných a sťahujúcich/adstringentných/ čajových zmesí. Výluh sa používa tiež na kloktanie pri zápaloch dutiny ústnej a na potieranie pri výskyte kožných problémov. Využitie majú aj v potravinárskom priemysle pri výrobe nealkoholických nápojov. V ľudovom liečiteľstve sa okrem vyššie uvedených prípadov používajú aj ako súčasť náhrad pravého čaju.

Maliny
Maliny
Zdroj: Profimedia.sk